Κανείς δεν ανησυχεί για το πετρέλαιο;

Έτη φωτός απέχει η τρέχουσα αντίδραση των κεφαλαιαγορών στην άνοδο των πετρελαϊκών τιμών άνω των 45 δολ. το βαρέλι, έναντι της συμπεριφοράς τους προ ενός μηνός, όταν ξεπέρασε τα 50 δολ. Ο Philip Coggan αναλύει τις αιτίες και επισημαίνει πως σε περίπτωση μείωσης οι κεφαλαιαγορές θα ξεφύγουν από το τρέχον εύρος τιμών.

του Philip Coggan, συντάκτη επενδύσεων

Η τιμή του αργού πετρελαίου ξεπέρασε εκ νέου τα 45 δολ. το βαρέλι, καθώς τα αποθέματα στις ΗΠΑ μειώθηκαν αναπάντεχα, κατά 7,1 εκατ. βαρέλια. Ωστόσο, οι παγκόσμιες κεφαλαιαγορές δεν φάνηκαν να επηρεάζονται, με μια ανακοίνωση κερδοφορίας της Coca -ola να προκαλεί σχεδόν ανάλογη ανησυχία.

Η αντίδραση αυτή απέχει έτη φωτός από την αντίδραση στην τελευταία ανοδική κίνηση του πετρελαίου, όταν ξεπέρασε τα 50 δολ. προκαλώντας υποχώρηση στις τιμές των μετοχών.

Ίσως οι επενδυτές θεωρούν την τελευταία ενίσχυση των πετρελαϊκών τιμών προσωρινή, σχετίζοντάς την με την επέλαση του τυφώνα Ivan στον Κόλπο του Μεξικό. Όλες οι μονάδες παραγωγής και διύλισης στην ευρύτερη περιφέρεια είναι κλειστές. Ωστόσο, ενώ μια τέτοια διαταραχή της προσφοράς μπορεί να κρατήσει όντως για λίγες ημέρες, υπάρχει ένας πιο μακροπρόθεσμος κίνδυνος καταστροφών στις πλατφόρμες και στα διυλιστήρια, στις περιοχές της Λουϊζιάνα και του Μισισιπή.

Ίσως επίσης αντιμετωπίζεται ως φυσιολογική και η πρόσφατη διαταραχή της προσφοράς στο Ιράκ (ανατινάχθηκε ένας πετρελαιαγωγός στο Βόρειο Ιράκ). Ελάχιστοι μπορούν να βασίζονται σε αξιόπιστη παραγωγή στην ταλαιπωρημένη χώρα.

Ακόμη, μια πιθανή αιτία για τη διαφορετική αντιμετώπιση από την αγορά είναι ότι οι επενδυτές έχουν μάθει να ζουν με τις υψηλές πετρελαϊκές τιμές. Μπορεί να υπάρχουν κάποιες επιπτώσεις στην καταναλωτική ζήτηση. Ωστόσο, οι κεντρικές τράπεζες σε παγκόσμιο επίπεδο εμφανίζονται αισιόδοξες για την εικόνα του παγκόσμιου οικονομικού οικοδομήματος, αν και οι επενδυτές στα ομόλογα εμφανίζονται πολύ πιο ανήσυχοι.

Οι αισιόδοξοι θα αναφέρουν πως οι τιμές των μετοχών επηρεάζονται από τις υψηλές πετρελαϊκές τιμές. Χωρίς αυτές οι δείκτες των χρηματιστηρίων θα ήταν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα, αντανακλώντας τις πολύ θετικές ειδήσεις στο μέτωπο της επιχειρηματικής κερδοφορίας και των χρηματικών ροών. Επίσης, ενώ είναι πάντοτε πιθανό να δούμε νέα εκτίναξη του πετρελαίου στα επίπεδα των 50 ή ακόμη και των 60 δολαρίων, πολλές από τις αρνητικές εξελίξεις στην ενεργειακή αγορά αποτυπώνονται ήδη στην τιμή του.

Επίσης είναι πιθανή μια ξαφνική κατάρρευση στην τιμή του, σε περίπτωση που εγκαταλείψουν την αγορά των futures τα κερδοσκοπικά κεφάλαια. Μια τέτοια εξέλιξη θα επέτρεπε στις μετοχές να ξεφύγουν αποφασιστικά από το τρέχον εύρος διακύμανσης.

Ωστόσο, φαίνεται πως σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο οι επενδυτές θα έχουν πολλές δικαιολογίες για να είναι προσεκτικοί. Άλλωστε, υπάρχει μια απόφαση για τα αμερικανικά επιτόκια από τη Federal Reserve την επόμενη εβδομάδα, τα αμερικανικά μισθολογικά στοιχεία αμέσως μετά και φυσικά οι προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Εάν δεν υπάρξει ξαφνική κατάρρευση των πετρελαϊκών τιμών, οι κεφαλαιαγορές μπορούν να δραστηριοποιούνται σε αυτό το εύρος για λίγο ακόμη.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v