Στο 1,75% αύξησε τα επιτόκια η Fed

Στο 1,75% (κατά 0,25%) αύξησε τα αμερικανικά επιτόκια η Federal Reserve, όπως άλλωστε αναμενόταν, ενώ παράλληλα διατήρησε την ίδια φρασεολογία σχετικά με την πολιτική ”ήπιων” αυξήσεων των επιτοκίων στο μέλλον.

Στο 1,75% αύξησε τα επιτόκια η Fed
Στο 1,75% (κατά 0,25%) αύξησε τα αμερικανικά επιτόκια η Federal Reserve, όπως άλλωστε αναμενόταν, ενώ παράλληλα διατήρησε την ίδια φρασεολογία σχετικά με την πολιτική ”ήπιων” αυξήσεων των επιτοκίων στο μέλλον.

Στην ανακοίνωση που συνόδευε την απόφαση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας για τα επιτόκια, επισημαίνεται ότι καθώς ο πληθωρισμός αναμένεται να διατηρηθεί σε χαμηλό επίπεδο, η Fed εκτιμά ότι η πολιτική αύξησης των επιτοκίων μπορεί να συνεχιστεί με έναν ”ήπιο” ρυθμό.

Σε διαφορετική περίπτωση, συνεχίζει η ανακοίνωση, η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα ανταποκριθεί στις οικονομικές προοπτικές όπως απαιτείται.

Παράλληλα, στην ανακοίνωσή της η Federal Reserve σχολιάζει ότι οι συνθήκες στην αγορά εργασίας έχουν βελτιωθεί αισθητά, προσθέτοντας ότι παρά την αύξηση που σημειώθηκε στις ενεργειακές τιμές, οι προοπτικές για τον πληθωρισμό έχουν υποχωρήσει τους τελευταίους μήνες.

Πρόκειται για την τρίτη μικρή αύξηση των επιτοκίων που επιβάλλει η Fed από τον Ιούνιο που άρχισε να επιβάλλει πιο σφιχτή νομισματική πολιτική.

Κατά την τελευταία συνάντηση της 10ης Αυγούστου οι αξιωματούχοι της Federal Reserve εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η υποτονικότητα στην αμερικανική ανάπτυξη θα είναι παρατεταμένη και τόνισαν ότι θα συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια με ”μετρημένο” ρυθμό.

Έκτοτε, ο διοικητής της τράπεζας Alan Greenspan έχει τονίσει ότι η οικονομία έχει ήδη αποκτήσει πιο σταθερό βηματισμό. ”Τα πιο πρόσφατα στοιχεία υποδεικνύουν ότι συνολικά η οικονομική επέκταση έχει διευρυνθεί”, δήλωσε στο Κογκρέσο.

Οι αγορές εκτιμούν ότι τα αμερικανικά επιτόκια θα φτάσουν στο 2% στα τέλη του έτους, μια πρόβλεψη που υποδεικνύει ότι η Fed θα παραμείνει άπραγη σε μια τουλάχιστον από τις δύο τελευταίες τακτικές συναντήσεις του έτους, που είναι προγραμματισμένες για τις 10 Νοεμβρίου και τις 14 Δεκεμβρίου.

Θεωρείται πιθανό ο Greenspan θα προχωρήσει σε νέα αύξηση στη συνάντηση του Νοεμβρίου και θα παραμείνει αδρανής τον Δεκέμβριο.

Κι αυτό αφενός γιατί θα έχει καλύτερη εικόνα της επίδρασης των αυξήσεων των επιτοκίων προς τα τέλη του έτους και αφετέρου γιατί δεν θα ήταν καλό για την τράπεζα να θεωρηθεί ότι αποφεύγει να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων λόγω των προεδρικών εκλογών που πραγματοποιούνται τον Νοέμβριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v