ΗΠΑ: Αναθεώρηση του ΑΕΠ β’ τριμήνου στο 3,3%

Στο 3,3% διαμορφώθηκε το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν των ΗΠΑ σε ετήσια βάση, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2004, σύμφωνα με την τρίτη επανεκτίμηση του Υπουργείου Εμπορίου της χώρας.

ΗΠΑ: Αναθεώρηση του ΑΕΠ β’ τριμήνου στο 3,3%
Στο 3,3% διαμορφώθηκε το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν των ΗΠΑ σε ετήσια βάση, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2004, σύμφωνα με την τρίτη επανεκτίμηση του Υπουργείου Εμπορίου.

Το ΑΕΠ β’ τριμήνου είχε καταμετρηθεί στο 2,8% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τη δεύτερη εκτίμηση του Υπουργείου, ενώ η θετική αναβάθμιση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό, στην συσσώρευση αποθεμάτων, όπως τονίζει ο David Rosenberg, οικονομολόγος της Merrill Lynch.

Οι αναλυτές προσδοκούσαν ελαφριά θετική αναθεώρηση του μεγέθους στο 3,1% σε ετήσια βάση.

Ωστόσο, στα αναθεωρημένα στοιχεία δεν εμφανίζουν θετικότερη εικόνα οι καταναλωτικές δαπάνες, μέγεθος που παρακολουθείται στενά τόσο από τη Federal Reserve όσο και από τους επενδυτές, καθώς η ενίσχυσή τους παρέμεινε στο 1,6% και στην τρίτη εκτίμηση, σημειώνοντας σημαντική επιβράδυνση.

H αναθεώρηση της ενίσχυσης του αμερικανικού ΑΕΠ αλλάζει το μακροοικονομικό τοπίο, όπως εκτιμά ο Steve Stanley, οικονομολόγος της RBS Greenwich Capital.

Όπως εξηγεί ο αναλυτής, το ΑΕΠ β’ τριμήνου, σε συνδυασμό με τις εκτιμήσεις της RBS για ανάπτυξη πέραν του 4% στο τρίτο οικονομικό τρίμηνο, επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις της Federal Reserve για την υγιή εικόνα της αμερικανικής οικονομίας, η οποία επιτρέπει τις συνεχιζόμενες ”μετρημένες” αυξήσεις των επιτοκίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v