Θα μπορούσε να ήταν χειρότερα…

Οι κεφαλαιαγορές δεν φαίνονται να μπορούν να αποτινάξουν την επίδραση των υψηλότερων πετρελαϊκών τιμών. Η τιμή του πετρελαίου επέστρεψε σε επίπεδα άνω των 49 δολ. το βαρέλι, καθώς οι ανησυχίες για εξέγερση στη Νιγηρία προστέθηκαν στο όλο μείγμα των γεωπολιτικών ανησυχιών. O Philip Coggan εξετάζει τις επιπτώσεις στην κερδοφορία των επιχειρήσεων.

του Philip Coggan, συντάκτη επενδύσεων των FT

Οι κεφαλαιαγορές δεν φαίνονται να μπορούν να αποτινάξουν την επίδραση των υψηλότερων πετρελαϊκών τιμών. Η τιμή του πετρελαίου επέστρεψε σε επίπεδα άνω των 49 δολ. το βαρέλι τη Δευτέρα, καθώς οι ανησυχίες για εξέγερση στη Νιγηρία προστέθηκαν στο όλο μείγμα των γεωπολιτικών ανησυχιών.

Δύο φορές μέσα στο έτος, οι επενδυτές πίστεψαν πως το ανώτατο επίπεδο της πετρελαϊκής τιμής αποτελούσε παρελθόν. Ωστόσο, σε κάθε μια από τις περιπτώσεις, οι πετρελαϊκές τιμές επέστρεψαν. Σχεδόν ότι μπορούσε να πάει στραβά, πήγε, από τις οικονομικές δυσκολίες της Yukos, έως τους τυφώνες στη Florida και τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ιράκ.

Σαφώς, ωστόσο, η επίδραση θα μπορούσε να ήταν πολύ χειρότερη. Ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε μόνο κατά 1,6% την προηγούμενη εβδομάδα και ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κρατιόταν ακόμη πάνω από τις 10.000 μονάδες. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έφθασε ακόμη και σε ανώτατο σημείο.

Ενδέχεται, η βασική επίπτωση των υψηλών πετρελαϊκών τιμών, να έχει αποθαρρύνει τους ”ταύρους” που, σε διαφορετική περίπτωση, θα έσπευδαν στις χρηματιστηριακές αγορές. Πολλοί επενδυτές θα είναι νευρικοί για τα ομόλογα στα τρέχοντα επίπεδα, με το 10ετές αμερικανικό κρατικό ομόλογο να διαμορφώνεται περίπου στο 4% και τα spread των εταιρικών ομολόγων είναι αρκετά μικρό.

Την προηγούμενη εβδομάδα, επισήμανα κάποιες εκθέσεις που καταδεικνύουν πως οι κεφαλαιαγορές καταγράφουν ήπιες ανοδικές τροχιές, σε χρονικές περιόδους υποχώρησης των πετρελαϊκών τιμών. Ωστόσο, ο πραγματικός κίνδυνος για τις κεφαλαιαγορές είναι, να υποχωρούν οι πετρελαϊκές τιμές για λάθος αιτίες. Εάν η παγκόσμια οικονομία αρχίσει να επιβραδύνεται, όπως θεωρούν ορισμένοι σχολιαστές ότι συμβαίνει, η τιμή του πετρελαίου θα μπορούσε να υποχωρήσει σημαντικά, λόγω ανησυχιών για περιορισμό της ζήτησης. Οι ”ταύροι” ενδέχεται να ανακαλύψουν πως η κατάρα του πετρελαίου δεν τους στοιχειώνει πια, αλλά με τίμημα την έντονη υποβάθμιση των προβλέψεων για την παγκόσμια παραγωγή και τα επιχειρηματικά κέρδη.

Αυτό θα μπορούσε να συμβαίνει ήδη. Σύμφωνα με την Dresdner Kleinwort Wasserstein, τον περασμένο μήνα σημειώθηκε η μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 20 ετών, στην αισιοδοξία για την επιχειρηματική κερδοφορία. Ο λόγος των θετικών αναθεωρήσεων προς τις συνολικές μεταβολές στις εκτιμήσεις κερδοφορίας έχει μειωθεί κατά 26%.

Σε γενικές γραμμές, ωστόσο, οι προβλέψεις της παγκόσμιας ανάπτυξης ενισχύονται ακόμη, με τις εκτιμήσεις κερδοφορίας για το σύνολο της ετήσιας χρήσης του 2004, να ενισχύεται κατά 0,3%. Η ειρωνεία έγκειται στο ότι αυτό οφείλεται εν μέρει στις θετικές αναθεωρήσεις κερδοφορίας στον πετρελαϊκό κλάδο, ο οποίος αντιστοιχεί στο 10% της παγκόσμιας κερδοφορίας. Ωστόσο, ο κίνδυνος είναι ότι οι ΗΠΑ, η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, είναι επίσης και ένας από τους βασικούς ”οδηγούς” για τον υπόλοιπο κόσμο.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v