Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νευρικότητα και πιέσεις σε Wall, ευρωαγορές

Η νευρικότητα αποτελεί κύριο χαρακτηριστικό των αγορών, μετά την επισημοποίηση του 2ου πακέτου βοήθειας της ευρωζώνης. Μικτή εικόνα μετά τα πρωινά κέρδη στην Ευρώπη, πιέσεις στις τράπεζες. Αναποφάσιστη η Wall.

Η νευρικότητα αποτελεί το βασικό χαρακτηριστικό των συνεδριάσεων στις διεθνείς αγορές, καθώς προκύπτουν αμφιβολίες για το εάν η διεθνής διάσωση της Ιρλανδίας θα αποδειχθεί επαρκής για την αποκατάσταση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας στην ευρωζώνη.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,59% στις 11.136 μονάδεςε, ο S&P 0,56% στις 1.192 μονάδες, ενώ ο Nasdaq 0,42% στις 2.507 μονάδες.

Τόσο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια όσο και τα futures της Wall Street κινούνταν θετικά το πρωί, μετά την επίσημη αίτηση της Ιρλανδίας για οικονομική βοήθεια από τους Ευρωπαίους εταίρους, μια κίνηση την οποία χαιρέτισαν αξιωματούχοι από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, το οποίο επίσης δήλωσε ότι είναι έτοιμο να προσφέρει στήριξη στο Δουβλίνο.

Ωστόσο, οι ανησυχίες μετάδοσης της κρίσης και σε άλλες οικονομίες της περιφέρειας της ευρωζώνης, οι φόβοι για πολιτική κρίση στην ίδια την Ιρλανδία και αβεβαιότητα για το τελικό μέγεθος και «σχήμα» του μηχανισμού στήριξης, επανέφεραν γρήγορα την νευρικότητα στις αγορές.

Επιτείνοντας τις ανησυχίες, η Moody’s προειδοποίησε ότι αναμένει «μεγάλη υποβάθμιση» την αξιολόγηση της Ιρλανδίας.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια άνοιξαν θετικά αλλά το μεσημέρι παρέδωσαν τα κέρδη τους και κινούνται με μικτά πρόσημα, με ιδιαίτερες πιέσεις στα περιφερειακά χρηματιστήρια της ευρωζώνης και τις τράπεζες.

Ο δείκτης FTSE υποχωρεί 0,92% στις 5.680 μονάδες, ο DAX 0,16% στις 6.832 μονάδες, ενώ ο CAC 0,68% στις 3.833 μονάδες.

Κατά τα λοιπά, στην Wall Street ο τεχνολογικός κολοσσός Hewlett-Packard αναμένεται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα δ΄τριμήνου, όπως και η Tyson Foods.

Η μετοχή της Green Mountain Coffee Roasters ενισχύεται 12% όταν ανακοίνωσε ότι θα επανεκδώσει τα μεγέθη των τελευταίων οικονομικών της χρήσεων.

Ανοδικές τάσεις επικρατούν στους κλάδους λιανικού εμπορίου, καθώς η αμερικανική αγορά ετοιμάζεται για την έναρξη της εορταστικής περιόδου με τον εορτασμό της Ημέρας των Ευχαριστιών, την Πέμπτη.

Ο τίτλος της Target αποκομίζει κέρδη 3,6%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v