Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εβδομαδιαία κέρδη στο νήμα για τον Dow

Η εφαρμογή μέτρων αυστηρότερης πιστωτικής πολιτικής από την Κίνα και οι ανησυχίες για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, συγκράτησαν το αγοραστικό ενδιαφέρον στη Wall. Εβδομαδιαία κέρδη μόλις 0,1% για Dow.

Η εφαρμογή μέτρων αυστηρότερης πιστωτικής πολιτικής από την Κίνα και οι ανησυχίες για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, συγκράτησαν το αγοραστικό ενδιαφέρον στη Wall. Εβδομαδιαία κέρδη μόλις 0,1% για Dow.

Κόπασε ο αγοραστικός ενθουσιασμός της προηγούμενης συνεδρίασης στην Wall μετά την ανακοίνωση από πλευράς Κίνας ότι προχωρά σε μέτρα δημοσιονομικής σύσφιξης προκειμένου να περιορίσει τις πληθωριστικές πιέσεις στην εγχώρια αγορά.

Σαν πρώτο βήμα, ενδεικτικό της πολιτικής που θα εφαρμόσει στο επόμενο διάστημα η Κεντρική Τράπεζα της χώρας είναι η αύξηση κατά 0,5 μονάδες βάσης στα υποχρεωτικά αποθεματικά των εμπορικών τραπεζών.

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει τη χορήγηση δανείων και να μειώσει δραστικά την ρευστότητα στην αγορά.

Πέρα όμως από το συγκεκριμένο μέτρο οι αναλυτές αναμένουν σύντομα η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας να ανακοινώσει νέα αύξηση στα επιτόκια δανεισμού.

Η έμπρακτη στροφή πολιτικής από την χώρα- τροφοδότη της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης προβληματίζει τη Wall καθώς εκτιμάται ότι θα επιφέρει σημαντική μείωση στη ζήτηση εμπορευμάτων διεθνώς και ιδιαίτερα αυτών που εξάγουν οι ΗΠΑ στην Κίνα.

Επιπλέον οι συνεχόμενες διαβουλεύσεις όσον αφορά την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη με την πολιτική ηγεσία της Ιρλανδίας να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο οικονομικής στήριξης από την ΕΕ-ΔΝΤ, προκάλεσε για άλλη μια μέρα κλίμα νευρικότητας παρά καθησυχασμού στις αγορές.

Εντούτοις θετικές ήταν οι ειδήσεις από το εταιρικό μέτωπο στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, ο τεχνολογικός κολοσσός Dell ανακοίνωσε καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα Q3 με την μετοχή να ενισχύεται 0,7% λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης.

Στον αντίποδα, υποχώρησε 0,2% η μετοχή της General Motors στη Wall μετά το εντυπωσιακό της ντεμπούτο –άνοδος 4%- την προηγούμενη ημέρα.

Διττή η εικόνα στην αγορά εμπορευμάτων με την τιμή του χρυσού να παραμένει σχεδόν αμετάβλητη στα 1.352 δολ./oz και την τιμή του πετρελαίου να υποχωρεί οριακά 0,35% στα 81,5 δολ. ανά βαρέλι.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής σημείωνε πτώση 0,1% στα 2 δολάρια ενώ το δικαίωμα της ενισχύεται 2,5% στα 27,37 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow έκλεισε με κέρδη 0,2% στις 11.203,40 μονάδες, ο S&P 500 με άνοδο 0,25% στις 1.199,72 μονάδες και ο Nasdaq υψηλότερα 0,15% στις 2.518,12 μονάδες.

Η νευρικότητα παρέμεινε το κύριο χαρακτηριστικό των ευρωπαϊκών συνεδριάσεων, εν μέσω της διεξαγωγής του Συνεδρίου Κεντρικών Τραπεζών στην Φρανκφούρτη, από το οποίο προέκυψαν δηλώσεις σχετικά με την κρίση χρεών στην ευρωζώνη, καθώς και τον διαπραγματεύσεων για την Ιρλανδία.

Αναλυτικά, ο δείκτης FTSE 100 υποχώρησε 0,62% στις 5.732,83 μονάδες, ο DAX 30 με κέρδη 0,17% στις 6.843,55 μονάδες, ενώ ο CAC 40 χαμηλότερα 0,0% στις 3.860,16 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v