Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κράτησε στο νήμα τις 11.000 μονάδες ο Dow

Τα νέα δυσοίωνα στοιχεία από την στεγαστική αγορά συγκράτησαν το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στη Wall. Παρέμεινε πάνω από τις 11.000 μονάδες ο Dow. Σε χαμηλό 53 ετών ο Δείκτης Τιμών στις ΗΠΑ.

Τα νέα δυσοίωνα στοιχεία από την στεγαστική αγορά συγκράτησαν το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στη Wall. Παρέμεινε πάνω από τις 11.000 μονάδες ο Dow. Σε χαμηλό 53 ετών ο Δείκτης Τιμών στις ΗΠΑ. Κέρδη στις ευρωαγορές.

Η διαμόρφωση του δείκτη τιμών στις ΗΠΑ σε χαμηλό 1957 τόνωσε αρχικά και στο μεγαλύτερο διάστημα της συνεδρίασης, το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών  καθώς απομάκρυνε τις ανησυχίες για πληθωριστικές πιέσεις στην αγορά. 

Αναλυτικά η αύξηση σε ετήσια βάση μόλις 1,2% του πληθωρισμού στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο- με τον δείκτη να κυμαίνεται σε χαμηλό 53 ετών- απομάκρυνε έστω και προσωρινά το ενδεχόμενο πληθωριστικών πιέσεων στην αγορά μετά την απόφαση και εφαρμογή του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων της τάξεως των 600 δισ. δολαρίων από την Fed.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές η μείωση του πληθωρισμού σε ιστορικό χαμηλό ουσιαστικά επιτρέπει στη Fed να προχωρήσει χωρίς ανησυχίες σε μέτρα στήριξης της αγοράς.

Επιπλέον την ανοδική κίνηση της Wall –στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης- στήριξαν και τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα μεγάλων επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου οι οποίες πέρα των άλλων αύξησαν τις προβλέψεις τους για τις πωλήσεις την περίοδο των Χριστουγέννων.

Στον αντίποδα συνεχίζει να προβληματίζει η στεγαστική αγορά στις ΗΠΑ η οποία φαίνεται να μην είναι σε θέση ακόμα να δώσει σημάδια ανάκαμψης.

Συγκεκριμένα οι ενάρξεις κατασκευής νέων κατοικιών βούλιαξαν 11,7% τον Οκτώβριο, στις 519.000, σε χαμηλό 18 μηνών και σημαντικά κάτω από τις προβλέψεις των αναλυτών κοντά 600.000 κατοικίες.

Όσον αφορά τον τραπεζικό κλάδο, ένα νέο γύρο stress test ετοιμάζει η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ για 19 συνολικά αμερικανικές τράπεζες προκειμένου να επαναξιολογηθεί η κεφαλαιακή τους επάρκεια μετά την χρηματοπιστωτική κρίση.

Πτώση 1,3% για την μετοχή της Citigroup και απώλειες 2,3% για την Bank of America η οποία καλείται να επιστρέψει 500 εκατ. δολάρια στη Lehman Brothers κατόπιν απόφασης του πτωχευτικού δικαστηρίου στις ΗΠΑ.

Στην αγορά εμπορευμάτων, συνέχισαν την πτωτική τους πορεία τόσο ο χρυσός όσο και το πετρέλαιο.

Αναλυτικά, η τιμή του χρυσού υποχώρησε μόλις 0,25% στα 1.335 δολ./oz ενώ η τιμή του πετρελαίου δέχτηκε ισχυρές πιέσεις για δεύτερη διαδοχική ημέρα, παρά τη μείωση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ, με την τιμή να διαμορφώνεται στα 80,42 δολ. ανά βαρέλι, σε χαμηλό 4 εβδομάδων.

Διττή η εικόνα στον ενεργειακό κλάδο με την μετοχή της Exxon Mobil να ενισχύεται 0,3% και την Chevron να υποχωρεί 0,1% λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης.

Παράλληλα, κινητικότητα παρατηρήθηκε στην μετοχή της General Motors, που ανακοίνωσε ότι αυξάνει το μέγεθος των αρχικών δημόσιων εγγραφών της στις 478 εκατ. κοινές μετοχές, από 365 εκατ. προηγουμένως.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής σημείωνε άνοδο 0,5% στα 1,91 δολάρια ενώ το δικαίωμα της υποχωρεί 2,9% στα 25,98 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow έκλεισε με πτώση 0,14% στις 11.007,88 μονάδες, ο S&P 500 με κέρδη 0,02% στις 1.178,59 μονάδες και ο Nasdaq υψηλότερα 0,25% στις 2.476,01 μονάδες.

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, αξιωματούχοι της Ε.Ε. και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αρχίζουν την Πέμπτη συνομιλίες με την Ιρλανδία, ενώ στήριξη προσφέρει και η Βρετανία, που οι τράπεζές της έχουν μεγάλο άνοιγμα στην χώρα.

Στην Ευρώπη τα πρόσημα διαμορφώθηκαν θετικά στο κλείσιμο μια μικτής συνεδρίασης, και ο δείκτης FTSE έκλεισε με άνοδο 0,19% στις 5.692,56 μονάδες, ο DAX 0,55% στις 6.700,07 μονάδες, ενώ ο CAC 0,79% στις 3.792,35 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v