Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κράτησε τις 11.000 μονάδες ο Dow Jones

Οριακά πάνω από τις 11.000 μονάδες έκλεισε ο Dow σε μία συνεδρίαση όπου επικράτησε ο φόβος για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη. Πτώση 3% για το πετρέλαιο, 2,2% για τον χρυσό. Απώλειες στις ευρωαγορές.

Οριακά πάνω από τις 11.000 μονάδες έκλεισε ο Dow σε μία συνεδρίαση όπου επικράτησε ο φόβος για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη. Πτώση 3% για το πετρέλαιο, 2,2% για τον χρυσό. Απώλειες στις ευρωαγορές.

Παρέμειναν έως το τέλος οι ισχυρές πιέσεις στη Wall Street με τον Dow να κρατά με το ζόρι τις 11.000 μονάδες καθώς οι ανησυχίες για τις οικονομικές εξελίξεις τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην Κίνα οδήγησαν τους επενδυτές σε μαζικές ρευστοποιήσεις τίτλων.

Αναλυτικά, στην Ευρώπη παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο, η Ιρλανδία να προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης της Ευρωζώνης (παρά την διάψευση κυβερνητικών στελεχών της) προκειμένου να απαλλαγεί από τις διεθνείς κερδοσκοπικές πιέσεις στην αγορά ομολόγων. Ωστόσο όσο παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής, τόσο ενισχύεται η αβεβαιότητα στις διεθνείς αγορές.

Χαρακτηριστική η δήλωση του προέδρου της Chase Investment Counsel, Peter Tuz, ο οποίος υποστήριξε ότι “Επιστρέφουν οι ανησυχίες για τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία εξαιτίας του φόβου για την δημοσιονομική θέση της Ιρλανδίας”.

Επιπλέον, οι σημερινές πιέσεις δεν οφείλονται αποκλειστικά στην Ιρλανδία αλλά και στην Κίνα καθώς το χρηματιστήριο στη Σαγκάη σημείωσε βουτιά 4% εξαιτίας του φόβου πληθωριστικών πιέσεων στην εγχώρια αγορά και των προαναγγελθέντων (από τα κινεζικά μέσα μαζικής ενημέρωσης) μέτρων δημοσιονομικής σύσφιξης, που σύντομα αναμένεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση.

Στο μέτωπο της οικονομίας, αύξηση μικρότερη της αναμενόμενης (0,4%) σημείωσε ο δείκτης Τιμών Παραγωγού στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο, έναντι 0,8% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Από πλευράς εταιρικών αποτελεσμάτων, η Home Depot (+0.7%) ανακοίνωσε μεγαλύτερη της αναμενόμενης κερδοφορίας ωστόσο η διοίκηση μείωσε τις προβλέψεις πωλήσεων για το σύνολο του έτους.

Παράλληλα, η εταιρία Wal Mart (+0.8%) ανακοίνωσε σημαντική αύξηση στα καθαρά κέρδη στο γ’ τρίμηνο αλλά οριακά κατώτερες των αναμενόμενων πωλήσεις.

Επιπλέον, η Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Lowe’s σε Α από Α+ καθώς προβλέπει αύξηση της μόχλευσης στον όμιλο μετά τα χθεσινά κατώτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα τριμήνου.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του χρυσού υποχώρησε 2,2% στα 1.337 δολ./oz ενώ σημαντικές πιέσεις ασκήθηκαν και στο πετρέλαιο με την τιμή του αργού να “βουλιάζει” σχεδόν 3% στα 82,37 δολάρια ανά βαρέλι.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής σημείωνε πτώση 2,7% στα 1,91 δολάρια ενώ το δικαίωμα της υποχωρεί 2,3% στα 26,85 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow έκλεισε με πτώση 1,58% στις 11.024,94 μονάδες, ο S&P 500 με απώλειες 1,62% στις 1.178,36 μονάδες και ο Nasdaq χαμηλότερα 1,75% στις 2.469,84 μονάδες.

Στην Ευρώπη, ο FTSE 100 έκλεισε με απώλειες 2,38% στις 5.681,90 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 με πτώση 1,87% στις 6.663,24 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 χαμηλότερα 2,63% στις 3.762,47 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v