Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίτρινος πυρετός στη Wall Street

Απώλειες στη Wall μετά τη βουτιά 5,2% στο χρηματιστήριο στη Σαγκάη εν μέσω φημών για ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων από την Κίνα. Τερμάτισε το εβδομαδιαίο ανοδικό σερί για τους δείκτες. Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές.

Οι πρώτες απώλειες μετά από 5 διαδοχικές ανοδικές εβδομάδες στη Wall Street με τον Dow να σημειώνει εβδομαδιαία πτώση 2,5,%. 

Πτώση στη Wall μετά τη "βουτιά" 5,2% στο χρηματιστήριο στη Σαγκάη εν μέσω φημών για ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων από την Κίνα.

Αναλυτικά η προσπάθεια της Κινεζικής κυβέρνησης να χαλιναγωγήσει τις πληθωριστικές πιέσεις στην εγχώρια αγορά, λαμβάνοντας ενδεχομένως αυστηρότερα μέτρα δημοσιονομικής σύσφιξης, εκτιμάται από τους αναλυτές ότι θα έχει άμεση επίπτωση στην ζήτηση των αμερικανικών προϊόντων με συνέπεια η Wall να οδηγηθεί σήμερα σε απώλειες άνω του 1% (S&P και Nasdaq).

Ενδεικτική του κλίματος η μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 14 μηνών του χρηματιστηρίου στη Σαγκάη καθώς και οι ισχυρές πιέσεις στους κλάδους που έχουν παραδοσιακά στενές εμπορικές σχέσεις με την Κίνα όπως των εμπορευμάτων και ενέργειας στο χρηματιστήριο της Wall.

Επιπλέον παραμένουν οι ανησυχίες για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη με τα Ιρλανδικά ομόλογα να βρίσκονται στη δίνη του κυκλώνα, παρά τις διαβεβαιώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι είναι έτοιμη να παράσχει κάθε βοήθεια σε περίπτωση που της ζητηθεί από την Ιρλανδική κυβέρνηση.

Χωρίς καμία αισιόδοξη είδηση ολοκληρώθηκε ουσιαστικά η Σύνοδος των G20 στη Σεούλ καθώς οι ισχυρές δυνάμεις δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν σε κάποιο σχέδιο που θα τερμάτιζε τον νομισματικό πόλεμο στις διεθνείς αγορές.

Στον αντίποδα η σημαντική βελτίωση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ δεν κατάφερε να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

Στην αγορά των εμπορευμάτων, κάτω από τα 1.400 δολ. βρέθηκε σήμερα η τιμή του χρυσού στα 1364 δολ./oz, σημειώνοντας πτώση 2,8%.

Αντίστοιχα ισχυρές πιέσεις και για το πετρέλαιο με την τιμή του αργού να υποχωρεί 3% στα 85,11 δολ. ανά βαρέλι με τους ενεργειακούς τίτλους Chevron και Exxon Mobil να κινούνται πτωτικά λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης 1% και 1,6% αντίστοιχα.

Κέρδη 1,6% για την μετοχή της Intel καθώς ανακοίνωσε αύξηση 15% στο μέρισμα που θα διανέμει το πρώτο τρίμηνο του 2011.

Πτώση 1,9% για τον τίτλο της Northrop Grumman μετά την ανακοίνωση ότι θα προχωρήσει στην απόλυση 380 εργαζομένων στην θυγατρική της Newport.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής σημείωνε πτώση 1% στα 2,02 δολάρια ενώ το δικαίωμα της υποχωρεί 1,2% στα 26,18 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow έκλεισε με απώλειες 0,8% στις 11.192,58 μονάδες, ο S&P 500 με πτώση 1,18% στις 1.199,21 μονάδες και ο Nasdaq χαμηλότερα 1,46% στις 2.518,21 μονάδες.

Στην Ευρώπη, ο δείκτης FTSE έκλεισε με πτώση 0,32% στις 5.796,87 μονάδες, ο DAX με άνοδο 0,17% στις 6.734,61 μονάδες, ενώ ο CAC με απώλειες 0,94% στις 3.831,12 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v