Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η οικονομία έβαλε πλάτη στη Wall Street

Τα καλύτερα του αναμενόμενου μακροοικονομικά στοιχεία κράτησαν σε θετικό έδαφος τη Wall Street, κόντρα στις ανησυχίες για τις πληθωριστικές πιέσεις στην Κίνα και την κρίση χρεών στην Ευρωζώνη.

Τα καλύτερα των αναμενόμενων μακροοικονομικά στοιχεία κράτησαν σε θετικό έδαφος τη Wall Street παρά τις ανησυχίες για τις πληθωριστικές πιέσεις στην Κίνα και την κρίση χρεών στην Ευρωζώνη. Αισθητή διόρθωση στις ευρωαγορές.

Βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στην Wall παρατηρήθηκε από το μέσο της συνεδρίασης και μετά με τους δείκτες να πιάνουν θετικό πρόσημο αν και σε οριακά επίπεδα, ιδιαίτερα για τον Dow Jones.

Την άνοδο στη Wall στήριξαν τόσο η μείωση του αριθμού νέων ανέργων σε χαμηλό 4 μηνών – συγκεκριμένα οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας μειώθηκαν στις 435.000- όσο και η συρρίκνωση του εμπορικού ελλείμματος τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ, στα 44 δισ. δολάρια.

Ωστόσο παραμένουν οι ανησυχίες για τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία, με την Κίνα να δίνει προτεραιότητα στην άσκηση πολιτικής τιθάσευσης των πληθωριστικών πιέσεων στη εγχώρια αγορά ενώ διατηρείται ο προβληματισμός σε επενδυτές και αναλυτές για τη κρίση χρεών στην Ευρωζώνη μετά την διολίσθηση για 12η διαδοχική ημέρα στις τιμές των Ιρλανδικών ομολόγων.

Στο εταιρικό μέτωπο, η μετοχή της Boeing (-3%) άσκησε σημαντικές πιέσεις στον Dow μετά την έκτακτη προσγείωση αεροσκάφους της στο Τέξας.

Πτώση 1,4% και για την μετοχή των πολυκαταστημάτων Macy’s μετά την ανακοίνωση των εταιρικών αποτελεσμάτων γ’ τριμήνου που δεν ενθουσίασαν τους αναλυτές.

Στον αντίποδα, κέρδη 7% για τον τίτλο της Polo Ralph Lauren καθώς τα αποτελέσματα τριμήνου ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών.

Στην αγορά εμπορευμάτων, οριακά κάτω από τα 1.400 δολάρια έκλεισε σήμερα ο χρυσός, σημειώνοντας πτώση 0,7% ενώ η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 1,2% στις διεθνείς αγορές - σε υψηλά 2ετίας - στα 87,77 δολ. ανά βαρέλι μετά την απρόσμενη μείωση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ.

Επιπλέον, τονωτική ένεση στην αμερικανική αγορά ομολόγων έδωσε η απόφαση της Fed να προχωρήσει τον επόμενο μήνα σε αγορές χρεογράφων της τάξεως των 105 δισ. δολαρίων.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής σημείωνε πτώση 3,6% στα 2,12 δολάρια ενώ το δικαίωμα της ενισχύεται 1,3% στα 27,26 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow έκλεισε με άνοδο 0,09% στις 11.356,66 μονάδες, ο S&P 500 με κέρδη 0,44% στις 1.218,74 μονάδες και ο Nasdaq υψηλότερα 0,62% στις 2.578,98 μονάδες.

Διορθωτική εικόνα επικράτησε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την αναρρίχηση των βασικών δεικτών στα υψηλότερα επίπεδα δύο ετών.

Οι φόβοι για την κρίση χρεών στην ευρωζώνη, που επικεντρώνονται αυτή την περίοδο στην Ιρλανδία, προκαλούν αισθητή νευρικότητα.

Αναλυτικά, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με απώλειες 0,99% στις 5.816,94 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη με πτώση 1% στις 6.719,84 μονάδες, ο CAC 40 χαμηλότερα 1,45% στις 3.888,45 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v