Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζικές πιέσεις στη Wall Street

Εντάθηκαν οι πιέσεις λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης με τους δείκτες στη Wall να σημειώνουν σημαντικές απώλειες. Αρνητικός πρωταγωνιστής ο τραπεζικός κλάδος. Νευρικότητα στην αγορά εμπορευμάτων. Κέρδη στις ευρωαγορές.

Εντάθηκαν οι πιέσεις λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης στη Wall Street με τους δείκτες να σημειώνουν σημαντικές απώλειες.

Φαίνεται να απουσιάζει η είδηση στην αγορά που θα τονώσει το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών και θα οδηγήσει τους δείκτες υψηλότερα από τα επίπεδα, προ- κατάρρευσης της Lehman Brothers.

Νέα υποχώρηση για τη Wall Street με τους επενδυτές να προχωρούν για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση σε ρευστοποιήσεις μετά το υψηλό δύο ετών στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Ωστόσο το ράλι για τα εμπορεύματα συνεχίζεται ακάθεκτο με τον χρυσό να χτυπά δεύτερο ιστορικό υψηλό μόλις σε δύο μέρες, τούτη τη φορά στα 1.422 δολ./oz (αν και δεν κατάφερε να το κρατήσει έως το τέλος), το ασήμι να σημειώνει άλμα σχεδόν 5,5% ενώ το πετρέλαιο γύρισε σε αρνητικό πρόσημο λίγο πριν το κλείσιμο της ημέρας, κάτω από τα 87 δολάρια ανά βαρέλι.

Ουσιαστικά η απόφαση της Fed να προχωρήσει σε νέο γύρο παροχής ρευστότητας, φαίνεται περισσότερο να ευνοεί τη ζήτηση κάθε είδους εμπορεύματος στην αγορά (υπό τον φόβο πληθωριστικών πιέσεων) παρά να τονώνει περαιτέρω το αμερικανικό χρηματιστήριο το οποίο μάλλον ψάχνει (αλλά δεν βρίσκει) αφορμή για να κινηθεί υψηλότερα.

Ωστόσο όπως επισημαίνει η πλειοψηφία των αναλυτών, η νέα εκτίναξη του χρυσού οφείλεται στις εντεινόμενες ανησυχίες για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη παρά σε οποιαδήποτε ενέργεια της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επενδυτές αναμένουν με ενδιαφέρον την αυριανή (10/11) συνεδρίαση της G 20, όπου εκτιμάται η απόφαση της Fed να βρεθεί στο επίκεντρο της διαμάχης μεταξύ των ισχυρών κρατών καθώς ήδη έχουν εκδηλωθεί δημόσιες διαφωνίες για την χρησιμότητα επιπλέον ρευστότητας στις διεθνείς αγορές.

Στο μέτωπο των συγχωνεύσεων και εξαγορών στις ΗΠΑ, η απόφαση της Chevron να εξαγοράσει την Atlas Energy έναντι 3,2 δισ. δολαρίων, δεν στάθηκε ικανή να ανατρέψει το κλίμα επιφυλακτικότητας που επικρατεί τις τελευταίες δύο μέρες στη Wall.

Παράλληλα η Dean Foods ανακοίνωσε κατώτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα γ’ τριμήνου με τον CFO της εταιρίας να δημοσιοποιεί την πρόθεσή του να αποχωρήσει στο τέλος του μήνα.

Σημειώνεται ότι στη σημερινή συνεδρίαση για κάθε δύο ανοδικές μετοχές στη Wall αντιστοιχούσαν τρεις πτωτικές.

Απώλειες για τον τραπεζικό κλάδο με την μετοχή της Citigroup να υποχωρεί 1,6%, της Bank of America 1,7% και της Wells Fargo 2,6%.

Καλύτερη η εικόνα στους ενεργειακούς τίτλους με την μετοχή της Exxon Mobil να ενισχύεται 1,4% και τη μετοχή της Chevron να κινείται πτωτικά λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης κατά 1%.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής σημείωνε άνοδο 0,9% στα 2,20 δολάρια ενώ το δικαίωμα της υποχωρεί 1,2% στα 27 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow έκλεισε με απώλειες 0,53% στις 11.346,75 μονάδες, ο S&P 500 με πτώση 0,81% στις 1.213,40 μονάδες και ο Nasdaq χαμηλότερα 0,66% στις 2.562,98 μονάδες.

Ανοδικά κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, κατακτώντας τα υψηλότερα επίπεδα από το 2008, παρά την κλιμακούμενη νευρικότητα για την κρίση χρεών της ευρωζώνης.

Ευεργετικά λειτουργούν στις αγορές τα αποτελέσματα της Vodafone, της Barclays και άλλων μεγάλων επιχειρήσεων.

Ο δείκτης FTSE του Λονδίνου έκλεισε με άνοδο 0,43% στις 5.875 μονάδες, ο DAX 30 της Φρανκφούρτης 0,55% υψηλότερα στις 6.787 μονάδες, ενώ ο CAC στο Παρίσι με κέρδη 0,82% στις 3.945 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v