Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κόντρα στα Deals και στην οικονομία η Wall Street

Τα deals αλλά και η απροσδόκητη αύξηση στις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ δεν κατάφεραν να τονώσουν το αγοραστικό ενδιαφέρον στην Wall καθώς παραμένουν οι ανησυχίες για τη κρίση χρέους στην ευρωζώνη.

Οι εξαγορές και συγχωνεύσεις σε συνδυασμό με την απροσδόκητη αύξηση στις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ δεν κατάφεραν να τονώσουν το αγοραστικό ενδιαφέρον στην Wall καθώς παραμένουν οι ανησυχίες για τη κρίση χρέους στην Ευρωζώνη.

Αναλυτικά, η αύξηση 1,2% στις λιανικές πωλήσεις τον Οκτώβριο έναντι 0,6% που ανέμεναν οι αναλυτές, έδωσε έναν τόνο αισιοδοξίας στη Wall Street στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης, μετά τις απώλειες των δεικτών την προηγούμενη εβδομάδα, όταν και επανήλθαν οι ανησυχίες τόσο για το δημοσιονομικό χρέος εντός της Ευρωζώνης όσο και για τα ενδεχόμενα μέτρα δημοσιονομικής σύσφιξης της Κίνας.

Επιπλέον τη σημερινή άνοδο στον Dow (αν και οριακή) στήριξε και η ανακοίνωση εξαγορά από την Caterpillar της Bucyrus International έναντι 8,6 δισ. δολαρίων με τους δύο τίτλους να ενισχύονται 1,7% και 29% αντίστοιχα.

Στον αντίποδα, απογοήτευσαν, τόσο η βουτιά του μεταποιητικού δείκτη Empire το Νοέμβριο στο -11,1 όσο και η απόσυρση της επιθετικής προσφοράς εξαγοράς της BHP Billiton στην PotashCorp μετά από παρέμβαση των Χρηματιστηριακών αρχών του Καναδά.

Κέρδη 1% για την μετοχή της BHP Billiton και πτώση 1,7% για την PotashCorp.

Επιπλέον τα αποτελέσματα της Lowe’s ήταν εντός των προβλέψεων των αναλυτών με τη μετοχή να ενισχύεται οριακά λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης.

Άνοδος στον τραπεζικό κλάδο με τον τίτλο της Citigroup να ενισχύεται 1,4% και της Bank of America 0,2%.

Παράλληλα, η General Motors είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μία από τις μεγαλύτερες δημόσιες προσφορές στην ιστορία του αμερικανικού χρηματιστηρίου καθώς σκοπεύει να αντλήσει 10 δισ. δολάρια από την προσφορά 365 εκατ. κοινών μετοχών με τιμή από $26 έως $29.

Στην αγορά εμπορευμάτων, οριακή άνοδο 0,2% σημείωσε η τιμή του χρυσού στις διεθνείς αγορές στα 1.366 δολ./oz, ενώ αμετάβλητη διατηρήθηκε η τιμή του πετρελαίου στα 84,82 δολ. ανά βαρέλι.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής σημείωνε πτώση 1,5% στα 1,99 δολάρια ενώ το δικαίωμα της ενισχύεται 5,2% στα 27,51 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow έκλεισε με κέρδη μόλις 0,08% στις 11.201,97 μονάδες, ο S&P 500 με πτώση 0,12% στις 1.197,75 μονάδες και ο Nasdaq χαμηλότερα 0,17% στις 2.513,82 μονάδες.

Στην Ευρώπη, στο επίκεντρο βρέθηκαν και σήμερα οι ανησυχίες για την κρίση χρεών στην ευρωζώνη, και ειδικά η Ιρλανδία και η Ελλάδα, με την πρώτη να φημολογείται ότι αντιστέκεται σε προσφυγή στον μηχανισμό διάσωσης και την δεύτερη να ανακοινώνει τα αναθεωρημένα στοιχεία για το δημόσιο έλλειμμα και χρέος.

Πάντως η κινητικότητα σε εξαγορές και συγχωνεύσεις και η αρχική θετική πορεία του αμερικανικού χρηματιστηρίου ενέπνευσαν θετική αντίδραση στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Αναλυτικά, ο δείκτης FTSE έκλεισε με κέρδη 0,41% στις 5.820,41 μονάδες, ο DAX 0,82% υψηλότερα στις 6.790,17 μονάδες, ενώ ο CAC 0,86% στις 3.864,24 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v