Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

GM και οικονομία έδωσαν "φτερά" στη Wall

Το εκρηκτικό ντεμπούτο της General Motors, η εκτίναξη του δείκτη μεταποίησης σε υψηλό 11 μηνών και η αύξηση του σύνθετου οικονομικού δείκτη για 4ο διαδοχικό μήνα, ώθησαν σημαντικά υψηλότερα τη Wall.

Το εκρηκτικό ντεμπούτο της General Motors, η εκτίναξη του δείκτη μεταποίησης σε υψηλό 11 μηνών και η αύξηση του σύνθετου οικονομικού δείκτη για 4ο διαδοχικό μήνα, ώθησαν σημαντικά υψηλότερα τη Wall.

Αναλυτικά, ο σύνθετος οικονομικός δείκτης "leading indicators” αυξήθηκε τον Οκτώβριο για 4ο συνεχόμενο μήνα, εν μέσω των ενδείξεων ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα προχωρήσει σε περαιτέρω μέτρα βελτίωσης της ρευστότητας στην αγορά.

Άλλωστε ο χαμηλός πληθωρισμός που ανακοινώθηκε την προηγούμενη μέρα, λύνει ουσιαστικά τα χέρια της Fed καθώς απομακρύνει τις ανησυχίες για πληθωριστικές πιέσεις στην αγορά.

Παράλληλα, ο δείκτης μεταποίησης της Philadelphia ανήλθε στις 22,5 μονάδες, σε υψηλό 11 μηνών ενώ η αύξηση στις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ, ήταν σημαντικά μικρότερη της αναμενόμενης από τους αναλυτές.

Πέρα όμως των αναμφισβήτητα θετικών μακροοικονομικών ειδήσεων, το έναυσμα της σημερινής εντυπωσιακής ανόδου στη Wall έδωσε το πολύαναμενόμενο ντεμπούτο της μετοχής της General Motors στη Wall Street.

Η επιστροφή της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Wall μετά την υπαγωγή της σε καθεστώς χρεοκοπίας, ώθησε την μετοχή -λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης- υψηλότερα 4,4% στα 34,39 δολάρια από 33δολ. που αποτιμήθηκε την Τετάρτη.

Επιπλέον φαίνεται σταδιακά να καθησυχάζονται οι ανησυχίες για την κρίση χρέους στην Ιρλανδία καθώς δείχνουν να παρακάμπτονται τα εμπόδια μιας ενδεχόμενης στήριξης της Ιρλανδικής οικονομίας από την ΕΕ-ΔΝΤ.

Αντίστοιχα, θετική ήταν η εικόνα και στην αγορά εμπορευμάτων με την τιμή του χρυσού να ενισχύεται 1,1% στα 1.352 δολ./oz ενώ το πετρέλαιο ενισχύθηκε σημαντικά –μετά το χθεσινό χαμηλό 4 εβδομάδων- στα 81,91 δολ. ανά βαρέλι.

Κέρδη 1,6% για τη μετοχή της Chevron και 1,7% για την Exxon Mobil.

Άνοδος και για τον τραπεζικό κλάδο με την Citigroup να ενισχύεται 2,8% και τη Bank of America 0,8%.

Εντυπωσιακή άνοδος 9,6% και για την μετοχή DryShips του Έλληνα πλοιοκτήτη, καθώς ο όμιλος ανακοίνωσε αύξηση 57% στα καθαρά κέρδη γ’ τριμήνου.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής σημείωνε άνοδο 6,3% στα 2,01 δολάρια ενώ το δικαίωμα της ενισχύεται 2,5% στα 26,69 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow έκλεισε με κέρδη 1,57% στις 11.181,23 μονάδες, ο S&P 500 με άνοδο 1,53% στις 1.196,68 μονάδες και ο Nasdaq υψηλότερα 1,55% στις 2.514,40 μονάδες.

Στην Ευρώπη, οι θετικές ειδήσεις όσον αφορά την Ιρλανδία και το ενδεχόμενο οικονομικής στήριξης από ΕΕ-ΔΝΤ, οδήγησε σε σημαντικά κέρδη τους ευρωπαϊκούς δείκτες.

Αναλυτικά, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε με άνοδο 1,34% στις 5.768,71 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 με κέρδη 1,97% στις 6.832,11 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 υψηλότερα 1,99% στις 3.867,97 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v