Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κεφαλαιακές ανάγκες $150δισ στις τράπεζες των ΗΠΑ

Σύμφωνα με έκθεση της Barclays Capital, οι 35 μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ δεν πληρούν τα κριτήρια της Βασιλείας ΙΙΙ και αντιμετωπίζουν κεφαλαιακές ανάγκες 150 δισ. δολ.

Κεφαλαιακές ανάγκες $150δισ στις τράπεζες των ΗΠΑ
Σημαντικές αλλαγές για τον αμερικανικό τραπεζικό κλάδο προοιωνίζονται οι νέοι κανόνες που θέτει η Βασιλεία ΙΙΙ, καθώς σύμφωνα με έκθεση της Barclays Capital, οι κεφαλαιακές ανάγκες για την συμμόρφωση με τους κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ είναι μεγάλες.

Συγκεκριμένα, η έκθεση της Barclays Capital καταλήγει στο ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των 35 μεγαλύτερων αμερικανικών τραπεζών ανέρχονται στα 100 με 150 δισ. δολ, εκ των οποίων το 90% αφορά τις 6 μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ. Η BarCap προβλέπει επίσης πως οι 35 τράπεζες των ΗΠΑ θα χρειαστούν 500 δισ. δολ. σε μετρητά και πάγια που ρευστοποιούνται εύκολα ώστε να ικανοποιήσουν τους όρους της Βασιλείας ΙΙΙ για τη ρευστότητα πως θα ισχύσουν από το 2015.

Όπως αναφέρει και σχετικό άρθρο των Financial Times: «Προς το παρόν, οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες δεν θα προχωρήσουν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μόνο για να ικανοποιηθούν οι νέοι κανόνες. Ορισμένοι όμως, ανησυχούν ότι πως οι μεγάλες μειώσεις των πάγιων περιουσιακών στοιχείων θα οδηγήσουν σε περιορισμό των χορηγήσεων δανείων στην πραγματική οικονομία ή στην άνοδο του κόστους δανεισμού».

Οι κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ θα επηρεάσουν τις τράπεζες με δύο τρόπους: Πρώτον θα περιοριστεί σταδιακά το εύρος των κεφαλαίων που μπορούν να συμπεριληφθούν στο Tier 1 και δεύτερον θα αυξηθεί ο βαθμός στάθμισης του κινδύνου για μεγάλα τμήματα των δραστηριοτήτων τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v