Μίσιγκαν και τεχνολογία ”πίεσαν” τη Wall

Σε αρνητικό έδαφος παρέμειναν οι βασικοί δείκτες στη Wall Street κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, καθώς οι επενδυτές στον Dow Jones εστίασαν στα αρνητικά νέα από την καταναλωτική εμπιστοσύνη του Παν/μίου του Μίσιγκαν, ενώ στο Nasdaq παρατηρήθηκαν ρευστοποιήσεις κερδών.

Με πτώση έκλεισαν την εβδομάδα οι βασικοί δείκτες της Wall Street, καθώς παρατηρήθηκαν ρευστοποιήσεις κερδών σε τεχνολογικές μετοχές, ενώ αρνητική επίδραση είχαν και τα στοιχεία από την καταναλωτική εμπιστο0σύνη του Παν/μίου του Μίσιγκαν.

Αναλυτικότερα, απρόσμενη υποχώρηση εμφάνισε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν για το Σεπτέμβριο και διαμορφώθηκε στο 87,7 από 88,2 τον Αύγουστο και ενώ οι αναλυτές έκαναν λόγο για άνοδο ως τις 88,5 μονάδες.

Αντίθετα θετικά ανακοινώθηκαν λίγο νωρίτερα τα στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ β΄ τριμήνου. Αυτό, κινήθηκε με ρυθμούς 3,3% λόγω κυρίως των υψηλών αμυντικών δαπανών. Αναλυτές προέβλεπαν την διατήρηση των ρυθμών ανάπτυξης του αμερικανικού ΑΕΠ στο 3,1%, όσο δηλαδή είχε δείξει η προηγούμενη μέτρηση τους.

Σε επίπεδο επιχειρηματικών νέων, πιέσεις δέχτηκε η μετοχή της Eastman Kodak μετά την υποβάθμιση των προβλέψεων των Goldman Sachs και Smith Barney αναφορικά με τα κέρδη της το 2003. Η κίνηση ήταν αποτέλεσμα της πρόσφατης απόφασης της εταιρίας φωτογραφικού υλικού να περικόψει το εξαμηνιαίο της μέρισμα κατά 72%.

Εξάλλου, στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος βρέθηκε ο αεροπορικός κλάδος μετά την κίνηση της Credit Suisse First Boston να αναβαθμίσει τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη του 2003 των εταιριών Delta Airlines, Continental Airlines, Southwest Airlines και AMR (μητρική της American Airlines).

Η εβδομάδα που τελείωσε δεν ήταν εύκολη για τα αμερικανικά χρηματιστήρια, καθώς αφορμή για τις διάφορες ρευστοποιήσεις κερδών έδωσαν τόσο οι έντονες νομισματικές διακυμάνσεις, όσο και η απόφαση του ΟΠΕΚ για περικοπή της παραγωγής στο δ΄ τρίμηνο.

Στο -0,33% και τις 9.313 μονάδες ολοκλήρωσαν τη συνεδριαση ο δείκτης Dow Jones, ενώ απώλειες της τάξης του 1,38% εμφάνισε ο δείκτης Nasdaq, υποχωρώντας κάτω από τις 1.800 μονάδες, στις 1.792. Στο -0,64% και τις 996 μονάδες βρέθηκε ο S&P 500.

Σε ό,τι αφορά τους ελληνικούς τίτλους, πιέσεις δέχτηκε το δικαίωμα της Εθνικής και υποχώρησε κατά 1,54% μέχρι τα 3,84 δολ., όπως και αυτό του ΟΤΕ (-0,18%, στα 5,44 δολ., ενώ αμετάβλητος έκλεισε ο τίτλος της Coca Cola 3E, στα 19,1 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v