Το ”κόκκινο” διάλεξε η Wall

Το αρνητικό πρόσημο ”επέλεξαν” τελικά οι δείκτες στη Wall Street, καθώς οι επενδυτές, μετά από μια ημέρα έντονων διακυμάνσεων, εστίασαν περισσότερο στις ανακοινώσεις της Kodak περί μείωσης του μερίσματός της, παρά στα θετικά στοιχεία από την υποχώρηση των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας.

Το αρνητικό πρόσημο επέλεξαν τελικά οι βασικοί δείκτες της Wall Street, μετά από μια συνεδρίαση έντονων διακυμάνσεων, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Dow Jones άλλαξε πρόσημο τέσσερις φορές.

Στη συνείδηση των επενδυτών βάρυναν αφενός τα αρνητικά νέα από τη μείωση του μερίσματος της Kodak, αλλά και τα θετικά από την υποχώρηση του αριθμού των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας.

Σε ό,τι αφορά την Kodak, η μετοχή της οποίας, λίγο πριν το κλείσιμο, έχανε περίπου 15%, η είδηση ήρθε από την ανακοίνωση της περικοπής του εξαμηνιαίου μερίσματος κατά 72%, στα 25 από 90 σεντς, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα σχέδια για μετατόπιση του βάρους στην αγορά ψηφιακής.

Στο μακροοικονομικό επίπεδο και για την εβδομάδα που έληξε στις 20 Σεπτεμβρίου, οι νέες αιτήσεις για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας υποχώρησαν απροσδόκητα στις 381.000 από 399.000 την προηγούμενη εβδομάδα και ενώ είχαν αναθεωρηθεί στις 400.000.

Yπενθυμίζεται, ότι κάθε διαμόρφωση των εν λόγω αιτήσεων κάτω από τις 400.000 θεωρείται θετική. Αναλυτές προέβλεπαν την διαμόρφωσή τους στις 400.000.

Εξάλλου, οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών υποχώρησαν κατά 0,9% τον Αύγουστο, ύστερα από την άνοδο κατά 1% τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν την αύξησή τους κατά 0,6% τον Αύγουστο.

Θετικά άλλωστε ήταν τα στοιχεία από τις πωλήσεις νέων κατοικιών, οι οποίες για τον Αύγουστο αυξήθηκαν κατά 3% και διαμορφώθηκαν στα 1,15 εκατ. μονάδες έναντι προβλέψεων των αναλυτών για αύξηση μέχρι το 1,12 εκατ. μονάδες και ενώ τον Ιούλιο είχαν διαμορφωθεί στο 1,11 εκα.τ μονάδες.

Επίσης θετικά ήταν τα νέα από τις πωλήσεις υφισταμένων κατοικιών, οι οποιες για τον Αύγουστο διαμορφώθηκαν στα 6,47 εκατ. μονάδες, σημειώνοντας αύξηση κατά 5,5%. Οι αναλυτές προέβλεπαν υποχώρηση μέχρι τα 6,05 εκατ. μονάδες από 6,12 τον προηγούμενο μήνα.

”Αν και το ράλι είναι ακόμη εδώ”, παρατηρεί αμερικανός αναλυτής, ”η εικόνα που δίνει τώρα μοιάζει να υπονοεί στασιμότητα”.

Στο -0,87% και τις 9.343 μονάδες έκλεισε ο δείκτης Dow Jones, ενώ στο -1,44% και τις 1.817 μονάδες βρέθηκε ο δείκτης Nasdaq. Στα επίπεδα των 1.003 μονάδων διαμορφώθηκε ο S&P 500 (-0,61%).

Από τους ελληνικούς τίτλους, αυτός του ΟΤΕ υποχώρησε κατά 1,62% στο επίπεδο των 5,45 δολ., αυτός της Εθνικής έπεσε κατά χαμηλότερα 0,26%, στα 3,90 δολ., ενώ αυτός της Coca Cola 3E έμεινε αμετάβλητος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v