Τα macro ”βύθισαν” τους δείκτες στη Wall

Σημαντικές απώλειες κατέγραψε η Wall Street, καθώς τα αρνητικά στοιχεία για την αγορά εργασίας επανέφεραν στο προσκήνιο τους προβληματισμούς για το αν τα τρέχοντα επίπεδα των δεικτών δικαιολογούνται από την εικόνα της αμερικανικής οικονομίας, ενώ η άνοδος σε υψηλά εξαετίας του δείκτη υπηρεσιών ISM Ιουλίου πέρασε σε δεύτερη μοίρα. Αυτόνομα κινήθηκαν σήμερα οι ευρωαγορές.

Τις ανησυχίες των επενδυτών για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας και τα κατά πόσο αυτή δικαιολογεί τα τρέχοντα επίπεδα της αγοράς επανέφεραν στο προσκήνιο τα αρνητικά στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας. Αυτόνομα κινήθηκαν σήμερα οι ευρωαγορές.

Ως εκ τούτου, οι δείκτες στη Wall παρέμειναν σήμερα αρνητικοί καθ’ όλη σχεδόν τη διάρκεια της συνεδρίασης και έκλεισαν σημαντικά χαμηλότερα, με την άνοδο σε υψηλά εξαετίας του δείκτη υπηρεσιών ISM Ιουλίου να περνά σε δεύτερη μοίρα.

O όγκος συναλλαγών καταγράφηκε ιδιαίτερα χαμηλός, καθώς οι επενδυτές περιμένουν και τα αποτελέσματα της Cisco Systems μετά τη λήξη της συνεδρίασης. Οι πτωτικές μετοχές ξεπέρασαν τις ανοδικές στο NYSE σε αναλογία 20 προς 12, ενώ στο Nasdaq υποχώρησαν 20 τίτλοι για κάθε 11 που κατέγραψαν κέρδη.

O Dow κατάφερε προς στιγμήν να περάσει σε θετικό έδαφος, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για το δείκτη υπηρεσιών ISM Ιουλίου. Ο δείκτης εκτινάχθηκε στις 65,1 μονάδες έναντι προβλέψεων των αναλυτών για 58,1. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη μέτρηση του δείκτη, από τον Οκτώβριο του 1997.

Ωστόσο, έντονες πιέσεις προκάλεσαν αμέσως μετά τα στοιχεία περί αύξησης κατά 43% των ανακοινώσεων περικοπών θέσεων εργασίας τον Ιούλιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Αναλυτές επισημαίνουν ότι με την αγορά να έχει ήδη προεξοφλήσει σε μεγάλο βαθμό την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας από το β’ εξάμηνο και μετά, οποιοδήποτε αρνητικό μακροοικονομικό στοιχείο είναι εύλογο να προκαλεί έντονες αναταράξεις.

Έντονες πιέσεις περί το 13% δέχτηκαν οι τίτλοι της Costco Wholesale, καθώς η εταιρία λιανικών πωλήσεων αναθεώρησε αρνητικά τις προβλέψεις της για το κέρδη στο 2003.

Στον χρηματοοικονομικό κλάδο, η Credit Suisse κινήθηκε ανοδικά κατά 3% περίπου, καθώς επέστρεψε στην κερδοφορία για το β’ τρίμηνο, ξεπερνώντας μάλιστα κατά πολύ και τις προσδοκίες της αγοράς.

Η Εθνική έκλεισε στα 4 δολάρια και το –0,74%, ο ΟΤΕ στα 6,39 δολ. και το +0,79% , ενώ η 3Ε παρέμεινε αμετάβλητη στα 18,50 δολάρια.

Στις 9.036 μονάδες και το -1,63% έκλεισε ο Dow. Ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα κατά 2,36%, στις 1.673 μονάδες. Στις 965,47 μονάδες και το -1,77% διαμορφώθηκε ο S&P.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v