Σημαντικές απώλειες στη Wall λόγω macro

Οι ανησυχίες για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας που αναζωπύρωσαν τα αντικρουόμενα στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ κράτησαν τους δείκτες στη Wall σε αρνητικό έδαφος καθ’ όλη τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, επισκιάζοντας και την άνοδο σε καταναλωτική εμπιστοσύνη και μεταποιητική δραστηριότητα. Σημαντικές οι απώλειες σήμερα και για τις ευρωαγορές.

Οι ανησυχίες για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας που αναζωπύρωσαν τα αντικρουόμενα στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ κράτησαν τους δείκτες στη Wall σε αρνητικό έδαφος καθ’ όλη τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, επισκιάζοντας και την άνοδο σε καταναλωτική εμπιστοσύνη και μεταποιητική δραστηριότητα.

Σε κλαδικό επίπεδο, τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχτηκε ο κλάδος των αερομεταφορών, των πετρελαϊκών και των φαρμακοβιομηχανιών. Στο NYSE υποχώρησαν 22 μετοχές για κάθε 9 που κατέγραψαν κέρδη, ενώ στο Nasdaq η αναλογία ήταν 2 πτωτικές για κάθε μία ανοδική μετοχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας δεκαπενταετίας ο Αύγουστος είναι στατιστικά ο χειρότερος μήνας για τους Dow και S&P και ο τρίτος χειρότερος για τον Nasdaq.

Περνώντας στις μακροοικονομικές ειδήσεις που σήμερα έδωσαν την τάση στην αμερικανική αγορά, η ανεργία στις ΗΠΑ καταγράφηκε για τον Ιούλιο στο 6,2%, υποχωρώντας από το 6,4% του Ιουνίου και έναντι προβλέψεων για 6,3% των αναλυτών. Ωστόσο, οι επενδυτές δεν επικεντρώθηκαν τόσο σε αυτό το στοιχείο, όσο στη μείωση των θέσεων εργασίας για τον ίδιο μήνα, κατά 44.000, όταν οι οικονομολόγοι περίμεναν τις θέσεις εργασίας στις +18.000.

Εξάλλου, οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι η μείωση του ποσοστού της ανεργίας οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στην υποχώρηση του εργατικού δυναμικού στις ΗΠΑ (ο αριθμός των ενηλίκων που είτε εργάζονται είτε αναζητούν εργασία) τον Ιούλιο κατά 556.000 και όχι στην καλυτέρευση της εικόνας στην αμερικανική αγορά εργασίας.

Τα υπόλοιπα μακροοικονομικά στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας, δεν κατάφεραν να αντιστρέψουν την αρνητική τάση.

Αναλυτικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης Michigan αναθεωρήθηκε ανοδικά στις 90,9 μονάδες για τον Ιούλιο, από τις 90,3 που ήταν η αρχική μέτρηση για τον ίδιο μήνα. Οι αναλυτές περίμεναν τον δείκτη στις 90,5 μονάδες, ενώ η μέτρηση του Ιουνίου ήταν στις 89,7 μονάδες.

Αύξηση της μεταποιητικής δραστηριότητας έδειξε η άνοδος του δείκτη ISM στις 51,8 μονάδες από τις 49,8 τον προηγούμενο μήνα και εντός των προβλέψεων της αγοράς. Τα προσωπικά εισοδήματα και δαπάνες Ιουνίου αυξήθηκαν αμφότερα κατά 0,3%.

Σε εταιρικό επίπεδο, η μετοχή της Walt Disney κατέγραψε κέρδη της τάξεως του 3%, μετά την ανακοίνωση καλύτερων από το αναμενόμενο αποτελέσματα τριμήνου.

Στον αντίποδα πιέσεις δέχτηκε η μετοχή της Ford, μετά την ανακοίνωση της εταιρίας ότι οι πωλήσεις της στις ΗΠΑ τον Ιούλιο μειώθηκαν κατά 7% σε σχέση με πέρυσι.

Σημαντικές πιέσεις δέχτηκε σήμερα και ο χρηματοοικονομικός κλάδος, καθώς η άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων τις τελευταίες μέρες ενδέχεται να πλήξει τις τράπεζες και τις χρηματιστηριακές εταιρίες. Eνδεικτικά αναφέρουμε το –1,6% της Citigroup και το –1,2% της J.P Morgan.

Σε απώλειες της τάξεως του 2,5% οδήγησε τη μετοχή της Johnson & Johnson η υποβάθμισή της από τη Merrill Lunch σε ”neutral” από ”buy”. Ο διεθνής οίκος προχώρησε και σε προς τα κάτω αναθεώρηση για τα κέρδη της J&J στο 2004.

H Εθνική βρέθηκε στα 4 δολάρια και το –2,22%, ο ΟΤΕ στα 6,19 δολ. και το –0,80%, ενώ η 3E στα 18,71 δολάρια και στο +5,50%.

Στην αμερικανική αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 4,465%, ενώ αυτή του τριακονταετούς κατήλθε στο 5,395%.

Την αρνητική επίδραση της Wall δέχτηκαν οι ευρωαγορές, με τις ρευστοποιήσεις που παρατηρήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια των συνεδριάσεων να ενισχύονται σταδιακά και να οδηγούν τελικά τους δείκτες σημαντικά χαμηλότερα. Έτσι το Λονδίνο έκλεισε χαμηλότερα κατά 1,41%, στις 4.098,40 μονάδες, ενώ το Παρίσι διαμορφώθηκε στις 3.424,94 και το -1,80%. Στη Φρανκφούρτη, ο DAX απώλεσε 1,27% κατερχόμενος στις 3.169,63 μονάδες.

Στις 9.153,97 μονάδες και το -0,86% διαμορφώθηκε ο δείκτης Dow. Ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα κατά 1,12%, στις 1.715,59 μονάδες.

Στις 980,15 και το -1,03% έκλεισε ο S&P.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v