Δυσκολοχώνευτα τα (πολλά) macro για τη Wall

Τάσεις ισχυρής διόρθωσης εκδηλώνονται στη Wall Street μετά το καταιγισμό των μακροοικονομικών στοιχείων, τα οποία οι επενδυτές επιχειρούν να κατανοήσουν. Συγκρατείστε την υποχώρηση της ανεργίας (6,2%), τη μείωση των θέσεων εργασίας, τη θετική αναθεώρηση του Μίτσιγκαν και την άνοδο του ISM.

Με πτωτικές διαθέσεις υποδέχεται η Wall τα στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, καθώς παρά την μεγαλύτερη του αναμενόμενου υποχώρηση της ανεργίας στο 6,2% τον Ιούλιο, η αμερικανική οικονομία απώλεσε 44.000 θέσεις εργασίας ενώ μειώθηκε και το εργατικό δυναμικό.

Εξάλλου, ο δείκτης μεταποίησης ISM αυξήθηκε στις 51,8 μονάδες, ενώ ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης Michigan αναθεωρήθηκε θετικά στις 90,9.

Αναλυτικότερα, η ανεργία στις ΗΠΑ τον Ιούλιο υποχώρησε στο 6,2% από το 6,4% του Ιουνίου και έναντι προβλέψεων για 6,3% των αναλυτών. Ωστόσο, η αμερικανική αγορά εργασίας απώλεσε 44.000 θέσεις εργασίας παρά τις προβλέψεις για δημιουργία 18.000 καινούριων θέσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ιούνιο, οι θέσεις εργασίας είχαν μειωθεί κατά 30.000.

Ωστόσο, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η μείωση του ποσοστού της ανεργίας οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στην υποχώρηση του εργατικού δυναμικού στις ΗΠΑ ( ο αριθμός των ενηλίκων που είτε εργάζονται είτε αναζητούν εργασία) τον Ιούλιο κατά 556.000 και όχι στην καλυτέρευση της εικόνας στην αμερικανική αγορά εργασίας.

Τα προσωπικά εισοδήματα αυξήθηκαν κατά 0,3% τον Ιούνιο, όσο αναμενόταν, ενώ οι προσωπικές δαπάνες αυξήθηκαν και αυτές για τον ίδιο μήνα κατά 0,3%, έναντι προβλέψεων για +0,4%.

Θετικά ήταν τα στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη Ιουλίου, καθώς ο δείκτης Michigan αναθεωρήθηκε ανοδικά στις 90,9 μονάδες, από τις 90,3 μονάδες που ήταν η προηγούμενη μέτρηση για τον ίδιο μήνα. Οι αναλυτές περίμεναν την τελική μέτρηση στις 90,5 μονάδες, ενώ τον Ιούνιο ο δείκτης είχε καταγραφεί στις 89,7.

Εξάλλου, ο δείκτης μεταποιητικής δραστηριότητας ISM διαμορφώθηκε στις 51,8 μονάδες ενώ οι προβλέψεις έκαναν λόγο για άνοδο του δείκτη στις 52 μονάδες, από τις 49,8 του προηγούμενου μήνα.

Σε εταιρικό επίπεδο η μετοχή της Exxon Mobil κινείται ανοδικά, μετά τα χθεσινά θετικά αποτελέσματα τριμήνου, ενώ στον τεχνολογικό κλάδο κέρδη σημειώνουν οι Microsoft και Integrated Peripherals.

Σημαντικά κέρδη σημειώνει η μετοχή της Walt Disney, καθώς η εταιρία σημείωσε κέρδη για το γ’ οικονομικό της τρίμηνο τα οποία ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών, λόγω κυρίως των μεγάλων εισπράξεων της ταινίας της ”Finding Nemo”. Η CSFB προέβη σε αύξηση της τιμής στόχου για τη μετοχή στα 31 δολάρια από τα 27.

Στον αντίποδα, πιέσεις δέχονται οι τίτλοι της Johnson & Johnson, μετά την υποβάθμισή της από την Merrill Lynch σε ”neutral” από ”buy”.

Στις 9.214 μονάδες και το -0,20% διαμορφώνεται ο Dow. Ο Nasdaq κινείται περί το –0,27% και τις 1.730 μονάδες, ενώ ο S&P καταγράφεται στις 987 μονάδες και το –0,29% .

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v