Τα macro οδηγούν σε ρευστοποιήσεις στη Wall

Οι αντικρουόμενες ενδείξεις σε ό,τι αφορά την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ μετά την παράλληλη υποχώρηση της ανεργίας και των θέσεων εργασίας τον Ιούλιο ωθούν τους επενδυτές της Wall σε ρευστοποιήσεις. H άνοδος σε καταναλωτική εμπιστοσύνη και μεταποιητική δραστηριότητα δεν μπορεί να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα, το οποίο επηρέασε και τις ευρωαγορές, διευρύνοντας τις απώλειές τους.

Οι αντικρουόμενες ενδείξεις σε ό,τι αφορά την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ που προκύπτουν από την παράλληλη υποχώρηση της ανεργίας και των θέσεων εργασίας τον Ιούλιο ωθούν τους επενδυτές σε ρευστοποιήσεις, χωρίς η άνοδος σε καταναλωτική εμπιστοσύνη και μεταποιητική δραστηριότητα να μπορεί να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα.

Την αρνητική επίδραση της Wall δέχτηκαν οι ευρωαγορές, με τις ρευστοποιήσεις που παρατηρήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια των συνεδριάσεων να ενισχύονται σταδιακά και να οδηγούν τους δείκτες σημαντικά χαμηλότερα.

Ειδικότερα, η ανεργία στις ΗΠΑ καταγράφηκε για τον Ιούλιο στο 6,2%, υποχωρώντας από το 6,4% του Ιουνίου και έναντι προβλέψεων για 6,3% των αναλυτών. Ωστόσο, οι επενδυτές δεν επικεντρώθηκαν τόσο σε αυτό το στοιχείο, όσο στη μείωση των θέσεων εργασίας για τον ίδιο μήνα, κατά 44.000, όταν οι οικονομολόγοι περίμεναν τις θέσεις εργασίας στις +18.000.

Εξάλλου, οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι η μείωση του ποσοστού της ανεργίας οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στην υποχώρηση του εργατικού δυναμικού στις ΗΠΑ ( ο αριθμός των ενηλίκων που είτε εργάζονται είτε αναζητούν εργασία) τον Ιούλιο κατά 556.000 και όχι στην καλυτέρευση της εικόνας στην αμερικανική αγορά εργασίας.

Τα υπόλοιπα μακροοικονομικά στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας, δεν κατάφεραν να αντιστρέψουν την αρνητική τάση.

Αναλυτικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης Michigan αναθεωρήθηκε ανοδικά στις 90,9 μονάδες για τον Ιούλιο, από τις 90,3 που ήταν η αρχική μέτρηση για τον ίδιο μήνα. Οι αναλυτές περίμεναν τον δείκτη στις 90,5 μονάδες, ενώ η μέτρηση του Ιουνίου ήταν στις 89,7 μονάδες.

Αύξηση της μεταποιητικής δραστηριότητας έδειξε η άνοδος του δείκτη ISM στις 51,8 μονάδες από τις 49,8 τον προηγούμενο μήνα και εντός των προβλέψεων της αγοράς. Τα προσωπικά εισοδήματα και δαπάνες Ιουνίου αυξήθηκαν αμφότερα κατά 0,3%.

Σε εταιρικό επίπεδο η Merrill Lynch υποβάθμισε σήμερα τη μετοχή της Johnson & Johnson σε ”neutral” από ”buy”, στέλνοντάς την χαμηλότερα κατά 2,5% περίπου.

Η J.P Morgan Chase έφτανε να υποχωρεί μέχρι και κατά 4% ενώ και η Citigroup υποχωρεί κατά 2%, με το σύνολο σχεδόν του χρηματοοικονομικού κλάδου να κινείται χαμηλότερα.

Στο NYSE η αναλογία πτωτικών προς ανοδικών μετοχών διαμορφώνεται στο 3 προς 1, ενώ στο Nasaq ανεβαίνουν 5 μετοχές για κάθε 2 που κινούνται υψηλότερα.

Το Λονδίνο έκλεισε χαμηλότερα κατά 1,41%, στις 4.098,40 μονάδες, ενώ το Παρίσι διαμορφώθηκε στις 3.424,94 και το -1,80%. Στη Φρανκφούρτη, ο DAX απώλεσε 1,27% κατερχόμενος στις 3.169,63 μονάδες.

Στις 9.186 μονάδες και το -0,51% βρίσκεται ο δείκτης Dow. O Nasdaq υποχωρεί κατά 0,68%, στις 1.723 μονάδες.

Στις 983 και το -0,72% ο S&P.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v