Θεαματικό ”γύρισμα” για Dow, χαμηλότερα ο Nasdaq

Η προσπάθεια ανάδυσης σε θετικό έδαφος που ξεκίνησε προς το τέλος της συνεδρίασης με εφαλτήριο τη μείωση στις αποδόσεις των ομολόγων και την αναβάθμιση της μετοχής της Cisco Systems καρποφόρησε και οδήγησε τον Dow σε καταγραφή κερδών. Ο Nasdaq δεν κατάφερε να ακολουθήσει και έκλεισε σε αρνητικό έδαφος, περιορίζοντας ωστόσο σημαντικά τις ενδοσυνεδριακές του απώλειες.

Η προσπάθεια ανάδυσης σε θετικό έδαφος που ξεκίνησε προς το τέλος της συνεδρίασης με εφαλτήριο τη μείωση στις αποδόσεις των ομολόγων και την αναβάθμιση της μετοχής της Cisco Systems καρποφόρησε και οδήγησε τον Dow σε καταγραφή κερδών.

Ο Nasdaq δεν κατάφερε να ακολουθήσει και έκλεισε σε αρνητικό έδαφος, περιορίζοντας ωστόσο σημαντικά τις ενδοσυνεδριακές του απώλειες.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο, οι βιομηχανικές παραγγελίες στις ΗΠΑ τον Ιούνιο διαμορφώθηκαν στο +1,7%, έναντι προβλέψεων για +1,5% των αναλυτών.

Ωστόσο, το στοιχείο αυτό το οποίο ανακοινώθηκε στην αρχή της συνεδρίασης, δεν στάθηκε ικανό να αποτρέψει τις ρευστοποιήσεις που έφτασαν να πιέζουν σήμερα την αμερικανική αγορά μέχρι και 1% χαμηλότερα, και για τους τρεις κύριους δείκτες, πριν εκδηλωθεί η προσπάθεια ανάκαμψης.

Η μείωση της ζήτησης για ομόλογα τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει οδηγήσει τις αποδόσεις τους σε υψηλά επίπεδα, γεγονός που προκαλεί εύλογες ανησυχίες ότι τα κεφάλαια θα αρχίσουν να εκρέουν από την χρηματιστηριακή αγορά προς αυτή των ομολόγων.

Έτσι, το αγοραστικό ενδιαφέρον που παρατηρήθηκε σήμερα, ιδιαίτερα για τους αμερικανικούς τίτλους 10ετούς ωρίμανσης, καθησύχασε μέρους των φόβων των επενδυτών και βοήθησε σημαντικά στην θετική αντίδραση της Wall. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 4,33%, ενώ αυτή του τριακονταετούς κατήλθε στο 5,30%.

Εξάλλου, υψηλότερα κινήθηκε το σύνολο σχεδόν του τεχνολογικού κλάδου σήμερα, με τη Cisco Systems να ξεχωρίζει μετά την αναβάθμισή της από την SG Cowen σε ”strong buy” από ”outperform”. Επισημαίνεται ότι ο κολοσσός στον τομέα των προϊόντων δικτύωσης ανακοινώνει αποτελέσματα αύριο, λίγο μετά το κλείσιμο της αγοράς.

Στη θετική εικόνα του Dow συνεισέφεραν περισσότερο οι SBC Communications, Altria Group και Procter & Gamble.

Στον αντίποδα, πιέσεις περί το –0,6% δέχτηκαν οι τίτλοι της General Electric, μετά την είδηση ότι η εταιρία πρόκειται να πουλήσει ασφαλιστική μονάδα της στην PMI Group έναντι 2,1 δισ. δολαρίων, τίμημα που σύμφωνα με τους αναλυτές κρίνεται ως ιδιαίτερα χαμηλό.

Στα 4,03 δολ. και το +0,75% βρέθηκε η Εθνική, στα 6,34 δολ. και το +2,42% ο ΟΤΕ, ενώ η 3Ε κινήθηκε πτωτικά κατά 1,33%, στα 18,50 δολάρια.

Ο Dow κατέγραψε κέρδη 0,35% στις 9.186,04 μονάδες. O Nasdaq καταγράφηκε μειωμένος κατά 0,09% στις 1.714,06 μονάδες.

Στο +0,27% και τις 982,82 μονάδες διαμορφώθηκε ο S&P.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v