Με υψηλές απώλειες ξεκίνησε την εβδομάδα η Wall

Η εκ νέου αποδυνάμωση του δολαρίου, η σχεδόν παντελής έλλειψη στοιχείων ότι η οικονομία κατευθύνεται σε ανοδική τροχιά και κάποιες αρνητικές εξελίξεις αναφορικά με τον κλάδο των φαρμακευτικών, οδήγησαν σε υψηλές απώλειες την αμερικανική αγορά με την έναρξη της εβδομάδας.

Υψηλές απώλειες κατέγραψε η αμερικανική αγορά μην κατορθώνοντας να υπερπηδήσει τις ανησυχίες που προέκυψαν από τη νέα πτώση του δολαρίου, την απουσία σημαντικών οικονομικών ειδήσεων και την πτώση των φαρμακευτικών.

Οι νέες απώλειες του δολαρίου ήρθαν ύστερα και από τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, Τζον Σνόου, ο οποίος σχολίασε χαρακτηριστικά ότι δεν ”βλέπει κάποιο πρόβλημα με την πρόσφατη αρνητική πορεία του νομίσματος”, προσθέτοντας ακόμη ότι το ισχυρό δολάριο δεν αποδεικνύει την ισχύ του έναντι των υπολοίπων νομισμάτων, αλλά στην εμπιστοσύνη που οι καταναλωτές επιδεικνύουν σε αυτό.

Το δολάριο έχει υποχωρήσει έναντι των υπολοίπων μεγάλων νομισμάτων τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ τα στελέχη της κυβέρνησης των ΗΠΑ δεν μοιάζουν να ανησυχούν με αυτή την εξέλιξη. Αντίθετα, η Τράπεζα της Ιαπωνίας φημολογείται ότι έχει αγοράσει δολάρια τις τελευταίες ημέρες, προκειμένου να περιορίσει την πτώση του αμερικανικού νομίσματος έναντι του γεν.

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που σχολιάζουν ότι παρά τα αρνητικά σχόλια από τον Σνόου και τις απώλειες του φαρμακευτικού κλάδου, η αγορά ήταν αναμενόμενο ότι θα υποχωρήσει, ύστερα από τα υψηλά κέρδη των προηγούμενων ημερών.

Οι φαρμακευτικές μετοχές ήταν οι περισσότερο πληγείσες της αγοράς, καθώς σύμφωνα με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, θα επέλθει μείωση των τιμών των φαρμάκων. Υψηλές απώλειες κατέγραψε η Merck, ενώ ακολούθησαν οι Johnson & Johnson, Pfizer και Bristol-Myers Squibb.

Πάνω από 8% υποχώρησαν και οι μετοχές της Lowe’s, της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρίας αναπαλαίωσης κατοικιών των Ηνωμένων Πολιτειών, ύστερα από τις εκτιμήσεις της για το 2004. Απώλειες κατά 6% σημείωσε και η Hewlett-Packard, εν αναμονή των αποτελεσμάτων του τριμήνου στη διάρκεια της συνεδρίασης της Τρίτης.

Παράλληλα, ο δείκτης των δεικτών τον Απρίλιο σημείωσε άνοδο 0,1% έναντι της πτώσης κατά 0,2% τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι οικονομολόγοι περίμεναν ότι το ποσοστό θα παραμείνει αμετάβλητο.

H Εθνική διαμορφώθηκε στα 3,05 δολάρια με κέρδη 0,66%, ενώ ο ΟΤΕ σημείωσε πτώση 1,21% στα 5,70 δολάρια. Η 3Ε παρέμεινε στα 14,50 δολάρια.

Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε πτώση 2,14% στις 8493,39 μονάδες, ενώ ακολούθησε ο Nasdaq με απώλειες 2,97% στις 1492,77 μονάδες. Ο S&P σημείωσε πτώση 2,49% στις 920,77 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v