Κέρδη ουσίας στη Wall, ράλι στις ευρωαγορές

Κάτι παραπάνω από ψύχραιμη ήταν τελικά η αντίδραση της αμερικανικής αγοράς στα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία, καθώς έκλεισε με κέρδη ουσίας. Το ανοδικό κλίμα διατηρήθηκε μέχρι τέλους και στις ευρωπαϊκές αγορές, ενώ αντίθετα οι ανησυχίες για την ευρωοικονομία, οδήγησαν σε υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Μέχρι τέλους διατήρησε τα κέρδη η Wall Street καθώς οι επενδυτές αφομοίωσαν τα αρνητικά macro. Θετικό ήταν το κλίμα και στις ευρωαγορές, με το ευρώ ωστόσο να υποχωρεί έναντι του δολαρίου.

Συγκεκριμένα, το ενιαίο νόμισμα υποχώρησε κάτω από τα 1,14 δολάρια έναντι του αμερικανικού νομίσματος, ύστερα από τα στοιχεία που έκαναν λόγο για επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης. Πλέον ”φουντώνουν” οι φημολογίες ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα.

Στην αμερικανική αγορά, οι αναλυτές σχολιάζουν χαρακτηριστικά πως δύο μηνύματα προκύπτουν από την υποχώρηση του δείκτη τιμών παραγωγού. Ότι δηλαδή ο αποπληθωρισμός είναι πλέον ορατός κίνδυνος, καθώς και ότι η Fed είναι όλο και πιο κοντά στη μείωση των επιτοκίων.

Ωστόσο, αρκετοί ήταν οι επενδυτές που βρήκαν ανακούφιση στα στοιχεία για τα επιδόματα ανεργίας, τα οποία υποχώρησαν στις 417.000, παραμένοντας όμως πάνω από το όριο των 400.000. Υψηλότερη των προβλέψεων ήταν η άνοδος των επιχειρηματικών αποθεμάτων (+0,4%) το Μάρτιο.

Κέρδη κατέγραψαν οι τεχνολογικές μετοχές ύστερα από τις δηλώσεις του CEO της IBM σχετικά με το ότι έχει σταθεροποιηθεί η ζήτηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Η Dell σημείωσε άνοδο 1%, εν αναμονή των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου, που θα ανακοινωθούν ύστερα από τη λήξη της συνεδρίασης. Περί το 10% ενισχύθηκε και η μετοχή της Computer Associates, καθώς ανακοίνωσε συρρίκνωση των ζημιών της.

Η Εθνική έκλεισε με απώλειες 1,27% στα 3,10 δολάρια, ενώ ο ΟΤΕ σημείωσε άνοδο 0,17% στα 5,77 δολάρια. Η 3Ε παρέμεινε στα 14,50 δολάρια.

Ο Dow Jones διαμορφώθηκε στις 8713,14 με κέρδη 0,76%, ενώ και ο Nasdaq ενισχύθηκε περί το 1,07% στις 1551,38 μονάδες. Ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,79% στις 946,66 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v