Macro και techs πιέζουν τη Wall

Η διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος, οι απώλειες του δολαρίου έναντι του ευρώ, η υποβάθμιση τεχνολογικών εταιριών από τη Merrill Lynch αλλά και η επίθεση αυτοκτονίας στο Ριάντ, αποτελούν ”υπολογίσιμους” λόγους για την Wall Street να ρευστοποιήσει μέρος των κερδών της χθεσινής συνεδρίασης.

Πτωτική τροχιά ακολουθεί η αμερικανική αγορά ύστερα από τα χθεσινά υψηλά κέρδη, με την επίθεση αυτοκτονίας στο Ριάντ, τα αρνητικά macro και την υποβάθμιση εταιρίας του τεχνολογικού κλάδου να επιτείνουν ακόμη περισσότερο το αρνητικό κλιμα.

Συγκεκριμένα, βομβαρδισμοί στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, το Ριάντ, προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστο 10 Αμερικανών πολιτών και ενός Αυστραλού, ενώ ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, τόνισε ότι πίσω από την επίθεση ίσως να κρύβεται η οργάνωση Αλ Κάιντα.

Εξάλλου, στα μακροοικονομικά νέα της ημέρας, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου διευρύνθηκε στα 43,5 δισ. δολάρια το Μάρτιο, εξαιτίας των ανησυχιών για τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ, που αύξησε τις εισαγωγές.

Παράλληλα, η Merrill Lynch προχώρησε σε υποβάθμιση της ATI Technologies, της Maxim Integrated Products και της nVidia, σε neutral από buy, σχολιάζοντας πως οι επιχειρηματικές συνθήκες δεν είναι τόσο θετικές όσο εμφανίζουν και εκτιμούν οι εταιρίες.

Εξάλλου, από την προσοχή των επενδυτών δεν έχει διαφύγει και η νέα πτώση του δολαρίου έναντι του ευρώ, ύστερα από τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Σνόου, που σχολίασε ότι το χαμηλό δολάριο ευνοεί τις αμερικανικές εταιρίες.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί κατά 0,40% στις 8691,29 μονάδες, ενώ και ο Nasdaq σημειώνει απώλειες 0,53% στις 1533,30. Ο S&P καταγράφει πτώση 0,35% στις 941,78 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v