Απλή διόρθωση ή αντιστροφή κλίματος στη Wall;

Καθώς το πτωτικό κλίμα διατηρείται για δεύτερη ημέρα στην αμερικανική αγορά, προκύπτει το ερώτημα εάν πρόκειται για μια απλή διορθωτική κίνηση ή εάν θα υπάρξει περαιτέρω συνέχιση της αρνητικής πορείας των αγορών. Ισχυρές απώλειες στις ευρωαγορές, νέα υψηλά τετραετίας για το ευρώ.

Ένα το ερώτημα που προκύπτει από τη σημερινή κίνηση των αγορών και μόνο: Έχουμε να κάνουμε με συνέχιση της χθεσινής διόρθωσης, ή απλά επανερχόμαστε στη φάση διαρκούς πτωτικής κίνησης;

Δύσκολό να πει κανείς ακόμα. Πάντως, μόνο για διόρθωση δεν κάνει η σημερινή κίνηση. 4% ο Dax, καμία απολύτως προσπάθεια να συντηρηθούν οι 3.000 μονάδες. 3% στη Γαλλία, παρά κάτι, καμία προσπάθεια να συντηρηθούν οι 3.000 μονάδες. Ο FTSE, για τα μάτια του κόσμου φαίνεται ότι πέρασε προχθές τις 4.000.

Και Dow, Nasdaq, S&P κάτω – ξανά – από τα επίπεδα αντίστασης που φάνηκαν να είχαν διασπάσει. Ο Dow Jones διαμορφώνεται στις 8504,25 μονάδες με απώλειες 0,66%, ο Nasdaq κινείται στις 1494,08 μονάδες με πτώση 0,84% ενώ ο S&P σημειώνει πτώση 0,76% στις 922,57 μονάδες.

Η κίνηση, μέσα από ένα ετήσιο πρίσμα, παραπέμπει σε αυτό που είδαμε τον Αύγουστο και ξανά το Νοέμβριο. Οξεία ράλι, που αποπερατώθηκαν με κάποιες τελικές προσπάθειες ανοδικής κίνησης, και μετά ένας σερί μήνας πτωτικής κίνησης.

Διαφέρει κάτι; Επί της ουσίας όχι, αφού η οικονομική κατάσταση είναι χειρότερη από τότε, υπάρχει και ο ιός SARS (δηλαδή ΑΝ ο Σαντάμ είχε βιοχημικά όπλα και τα είχε εξαπολύσει, θα ήταν χειρότερος ο αντίκτυπος από αυτόν του SARS;) και τα εταιρικά αποτελέσματα είναι, εν τέλει, ανάμικτα.

Διότι δεν φτάνει μια CISCO ή μια ΙΒΜ, όταν μία πίσω από την άλλη οι ευρωπαικές επιχειρήσεις ”κραυγάζουν” ότι είναι μη-ανταγωνιστικές λόγω του ευρώ.

Και έρχεται, σαν κερασάκι στην τούρτα, ο κ. Ντούιζεμπέργκ για να πει πως το 2003, ανάκαμψη δεν θα υπάρξει. Με περισσότερα λόγια όμως.

Ά, ελλοχεύει και ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού.

Με αυτά κι αυτά, οι σημερινές απώλειες φαντάζουν ”μικρές”. Αν συνεχιστούν, τότε δεν θα έχουμε καμία αμφιβολία ότι επανερχόμαστε, μετά από ένα δίμηνο, στο γνωστό μοτίβο.

Η εμφάνιση ισχυρού αγοραστικού ενδιαφέροντος θα μας κάνει να αναθεωρήσουμε απόψεις, επειδή όμως δεν το βλέπουμε, και δεν το βλέπουμε καθολικά – ήτοι σε καμία αγορά, Σοφοκλέους συμπεριλαμβανομένου – οφείλουμε να υποθέσουμε ότι πρέπει να υποχωρήσουν ακόμα αισθητά οι αγορές πρωτού δημιουργήσουν έναν νέο πάτο.

Από την άλλη ίσως όχι, διότι ουδείς ξέρει τι ξημερώνει. Ίσως, να έχουμε μια ακόμα ”κλοτσιά” των δεικτών που θα μετατραπεί σε βραχυχρόνιο ράλι. Ποιος ξέρει; Εμείς πάντως, απλά αρκούμαστε στο να παραθέτουμε προς το παρόν τους λόγους που οδηγούν στη σημερινή διόρθωση...

ΥΓ. Ευρώ-δολάριο στο 1,1450, σύντομα στο 1,20 έτσι όπως πάει. Κι επειδή στην Ευρώπη ζούμε, την ανάκαμψη όντως ξεχάστε την αν συμβεί αυτό. Δεν γίνεται να είσαι ανταγωνιστικός-εξαγωγικός σε αυτό το περιβάλλον υπό αυτές τις συνθήκες.

Ο διακριτικός

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v