Στο στόχαστρο (και) οι εποπτικές αρχές των ΗΠΑ

Έντονη κριτική άσκησε η αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας των ΗΠΑ στις εποπτικές αρχές της χώρας, καθώς θεωρεί ότι δεν έδρασαν έγκαιρα και εύστοχα για την αντιμετώπιση των περιπτώσεων εταιρικής κακοδιαχείρισης στη Wall Street, κάτι που ενδεχομένως να κόστισε σημαντικά ποσά στους επενδυτές.

Στο στόχαστρο (και) οι εποπτικές αρχές των ΗΠΑ
Έντονη κριτική άσκησε η αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας των ΗΠΑ στις εποπτικές αρχές της χώρας, καθώς εκτιμά ότι ο συμβιβασμός που έγινε με δέκα επενδυτικές τράπεζες της Wall Street δεν έχει κάνει κάτι ουσιαστικό ”ώστε να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας των εταιριών και να αποτραπούν μελλοντικές παραβάσεις”.

Οι επενδυτικές εταιρίες κατηγορήθηκαν ότι αλλοίωσαν εκθέσεις τους για εταιρίες, προκειμένου να κερδίσουν συμφωνίες, και ότι στις δημοφιλείς δημόσιες εγγραφές έδειξαν ”προτίμηση” σε στελέχη εταιριών με τα οποία συνεργάζονταν.

Η επιτροπή τραπεζών, κατά την ακρόαση των υποθέσεων συμβιβασμού των δέκα εταιριών της Wall Street, έκρινε ότι το ποσό του 1,4 δισ. δολαρίων που κατέβαλαν δεν αρκεί ως τιμωρία.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της επιτροπής, Ρίτσαρντ Σέλμπι, δήλωσε ότι ”εάν δεν θεωρηθούν ως υπαίτιοι τα διοικητικά στελέχη και οι διευθύνοντες σύμβουλοι των εταιριών για όσες παραβάσεις πραγματοποιήθηκαν υπό την εποπτεία τους, δεν πιστεύω ότι η Wall Street θα μεταβάλει τον τρόπο λειτουργίας της ή ότι η εμπιστοσύνη των επενδυτών θα αποκατασταθεί”.

Ορισμένα από τα μέλη της επιτροπής θεώρησαν χαμηλό το ποσό του συμβιβασμού, ενώ το γεγονός ότι θα μπορέσουν να ανακτήσουν μέρος του ποσού μέσω φοροαπαλλαγών ή από τις ασφαλιστικές καλύψεις αποτέλεσε αντικείμενο νέων επικρίσεων από μέλη της επιτροπής.

Ο πρόεδρος της επιτροπής κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, Ουίλιαμ Ντόναλντσον, υπερασπίστηκε τη συμφωνία και δήλωσε ότι η SEC ενδέχεται να ασκήσει διώξεις και ενάντια σε μεμονωμένα άτομα, έχοντας ήδη αποκλείσει διά βίου από τις χρηματιστηριακές υποθέσεις δύο πρώην αναλυτές.

Παράλληλα, ο εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, Έλιοτ Σπίτζερ, κατηγόρησε τη Γερουσία ότι αγνόησε τις εκκλήσεις του πρώην προέδρου της SEC, Άρθουρ Λέβιτ, για περισσότερα χρήματα.

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος του συνδέσμου χρηματιστών NASD, Ρόμπερτ Γκόμπερ, υπερασπίστηκε τον ρόλο του οργανισμού στην αναγνώριση περιπτώσεων εταιρικής κακοδιαχείρισης, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος του NYSE, Ντικ Γκράσο, παραδέχθηκε ότι οι αρχές θα μπορούσαν να είχαν δράσει νωρίτερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v