Αλλαγή δόγματος από τη Fed βλέπουν οι αναλυτές

Αλλαγή δόγματος διαβλέπουν οι αναλυτές στην τελευταία ανακοίνωση της Fed, καθώς η αμερικανική κεντρική τράπεζα, για πρώτη φορά, συμπεριέλαβε τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού στους παράγοντες που καθορίζουν τη νομισματική της πολιτική. Κατά 0,5% αυξήθηκαν τα αποθέματα χονδρικής στις ΗΠΑ το Μάρτιο.

Αλλαγή δόγματος από τη Fed βλέπουν οι αναλυτές
Αλλαγή δόγματος διαβλέπουν οι αναλυτές στην τελευταία ανακοίνωση της Fed, καθώς η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, για πρώτη φορά, συμπεριέλαβε τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού στους παράγοντες που καθορίζουν τη νομισματική της πολιτική.

Αναλυτικότερα, το γεγονός ότι η Fed άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια δεν εξέπληξε σχεδόν κανέναν, καθώς επενδυτές και αναλυτές είχαν, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, προεξοφλήσει ότι η τράπεζα δεν θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων μέχρι τον επόμενο μήνα.

Αυτό όμως που δεν περίμενε κανείς, είναι η αλλαγή προσανατολισμού σε ό,τι αφορά την ”εκτίμηση των κινδύνων” (balance of risks) από ενδεχόμενη μείωση των επιτοκίων, και η εμφάνιση ενός καινούριου ”εχθρού”, του αποπληθωρισμού, επισημαίνει το πρακτορείο CNNfn.

Πράγματι, για πρώτη φορά στα χρονικά, η Fed συμπεριέλαβε τις επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει στον πληθωρισμό, εκτός από τις επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη, μια μείωση των επιτοκίων.

Στην προσπάθειά της να αποφύγει τον αποπληθωρισμό, η τράπεζα φαίνεται ότι αλλάζει το δόγμα της και αντί να προσπαθεί να περιορίσει τις πληθωριστικές πιέσεις, θα τις σταθεροποιήσει σε ένα κατά τη γνώμη της ωφέλιμο για την αμερικανική οικονομία επίπεδο, αναφέρει χαρακτηριστικά το αμερικανικό πρακτορείο.

Εξάλλου, όπως αναφέρεται σε σημερινό τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters, οι αναλυτές εκτιμούν ότι πλέον τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, ειδικά αν αυτός συνεχίσει να μειώνεται, θα αποκτούν όλο και μεγαλύτερη σημασία για την χάραξη της νομισματικής πολιτικής της Fed.

Παράλληλα, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου, τα αποθέματα χονδρικής αυξήθηκαν το Μάρτιο κατά 0,5% έναντι εκτιμήσεων για 0,2%, στοιχείο που εξέλαβε θετικά το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο στέλεχος της Bank of Mitsubishi Tokyo που σχολιάζει ότι σε μια υγιή οικονομία, τα αποθέματα αυξάνονται προκειμένου να αντεπεξέλθουν σε πιθανή αύξηση της ζήτησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v