ΗΠΑ: Αρνητικά τα macro πλην ανεργίας (update2)

Πτώση υψηλότερη των εκτιμήσεων, σε ποσοστό 1,9% κατέγραψε ο δείκτης τιμών παραγωγού (PPI) στις ΗΠΑ τον Απρίλιο, ενώ αντίθετα ευχάριστη ήταν η απροσδόκητη υποχώρηση των επιδομάτων ανεργίας στις 417.000. Αρνητικά ήταν τα στοιχεία για τη βιομηχανία τόσο στη Φιλαδέλφεια όσο και σε εθνικό επίπεδο.

ΗΠΑ: Αρνητικά τα macro πλην ανεργίας (update2)
Κατά 1,9% υποχώρησε ο δείκτης PPI για το μήνα Απρίλιο στις ΗΠΑ, ενώ στις 417.000 διαμορφώθηκαν και τα επιδόματα ανεργίας. Ελάχιστα υψηλότερη των εκτιμήσεων ήταν και η πτώση της βιομηχανικής παραγωγής το Μάρτιο, στο 0,5%, ενώ συρρίκνωση παρουσίασε ο δείκτης βιομηχανίας της Φιλαδέλφεια.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, ο δείκτης τιμών παραγωγού σημείωσε πτώση 1,9% έναντι εκτιμήσεων για πτώση 0,7%, από την αύξηση κατά 1,5% του προηγουμένου μήνα.

Αναλυτές σχολιάζουν ότι το δυσμενές οικονομικό κλίμα των τελευταίων έξι μηνών, έχει εντείνει τις πιέσεις στις εταιρίες προκειμένου να διατηρήσουν στα ίδια επίπεδα την παραγωγή περικόπτοντας παράλληλα και τις τιμές, προκειμένου να ενισχύσουν τη ζήτηση.

Εξάλλου, σύμφωνα με ξεχωριστή ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, ο αριθμός των αιτήσεων παροχής επιδομάτων ανεργίας για την εβδομάδα μέχρι τις 10 Μαΐου, υποχώρησαν στις 417.000, έναντι εκτιμήσεων για αύξηση στις 427.000. Ωστόσο, αναλυτές σχολιάζουν πως ανησυχητικό είναι το γεγονός πως ο αριθμός παραμένει πάνω από το όριο των 400.000.

Επίσης, τα αποθέματα επιχειρήσεων για το μήνα Μάρτιο, σημείωσαν άνοδο 0,4% έναντι εκτιμήσεων για αύξηση 0,2%. Η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά 0,5% τον Απρίλιο, έναντι εκτιμήσεων για πτώση 0,4%.

Χαρακτηριστικό είναι πως πρόκειται για την έκτη συνεχόμενη πτώση στη διάρκεια των εννέα τελευταίων μηνών, καθώς τόσο οι καταναλωτικές όσο και οι επιχειρηματικές δαπάνες επιβραδύνθηκαν τον Απρίλιο, εν μέσω ανησυχιών για τον πόλεμο αλλά και την άνοδο των ενεργειακών τιμών.

Εξάλλου, συρρίκνωση για τρίτο συνεχόμενο μήνα κατέγραψε ο δείκτης βιομηχανίας της Φιλαδέλφεια, διαμορφούμενος στο -4,8 το Μάιο από το -8,8 του προηγουμένου μήνα, ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για -4.

Χαρακτηριστικό είναι πως οποιοδήποτε αρνητικό επίπεδο υποδηλώνει επιβράδυνση των δραστηριοτήτων στην περιοχή της Φιλαδέλφεια. Αναλυτές σχολιάζουν πως τα στοιχεία ήταν μεν απογοητευτικά, αλλά τουλάχιστον κινήθηκαν προς τη σωστή κατεύθυνση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v