Επιφυλάξεις από τους υπουργούς G7 (update)

Επιφυλακτικοί εμφανίστηκαν στις προβλέψεις τους για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας οι υπουργοί Οικονομίας του G7 και της Ρωσίας, προειδοποιώντας για ”πολλές προκλήσεις”, ενώ δεσμεύτηκαν για δομικές μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν σε μια πιο ευέλικτη οικονομία.

Επιφυλάξεις από τους υπουργούς G7 (update)
Επιφυλακτικοί εμφανίστηκαν στις προβλέψεις τους για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας οι υπουργοί Οικονομίας του G7 και της Ρωσίας, προειδοποιώντας για ”πολλές προκλήσεις”, παρά τη λήξη του πολέμου στο Ιράκ, ενώ δεσμεύτηκαν για δομικές μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν σε μια πιο ευέλικτη οικονομία.

Όπως έγινε γνωστό, οι υπουργοί Οικονομίας, μεταξύ των οποίων ήταν ως εκπρόσωπος της Ε.Ε. και ο κ. Χριστοδουλάκης, συζήτησαν στο Παρίσι θέματα σχετικά με τις χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της συνόδου κορυφής του G7 σε δύο εβδομάδες περίπου από σήμερα.

Οι υπουργοί εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί ως προς τις προοπτικές ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ μικρότερο μερίδιο προσοχής φαίνεται ότι συγκέντρωσαν θέματα όπως ο ιαπωνικού τύπου κίνδυνος του αποπληθωρισμού και η σημαντική υποχώρηση του αμερικανικού δολαρίου.

Οπως επισημαίνουν οι Financial Times, oι Ευρωπαίοι υπουργοί θέλησαν να δείξουν ότι είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν πάση θυσία στις μεταρρυθμίσεις, παρά τις έντονες αντιδράσεις, όπως οι μαζικές κινητοποιήσεις εργαζομένων στη Γαλλία κατά των σχεδίων της κυβέρνησης για αλλαγή στο συνταξιοδοτικό σύστημα.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Francis Mer δήλωσε ότι ”οι αλλαγές είναι αναγκαίες αν θέλουμε η οικονομία να μπορεί να επωφελείται από τις καλές περιόδους και να ανθίσταται στις κακές”.

Ο υπουργός Οικονομίας των ΗΠΑ δήλωσε ότι η ανάπτυξη στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου δεν είναι επαρκής, ενώ θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη.

Διαφωνίες υπήρξαν ως προς τον τρόπο καταπολέμησης της φτώχειας σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεσμεύτηκαν για αύξηση των πηγών χρηματοδότησης γι’ αυτό τον σκοπό χωρίς να συγκεκριμενοποιήσουν τον τρόπο με τον οποίο θα πράξουν κάτι τέτοιο.

Από τη μεριά του, ο John Snow δήλωσε αναφορικά με το θέμα ότι ”το καλύτερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε για τις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες είναι να αυξήσουμε τους δικούς μας ρυθμούς ανάπτυξης, καθώς με αυτό τον τρόπο οι αναπτυσσόμενες χώρες θα αποκτήσουν περισσότερες εξαγωγικές δυνατότητες”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v