Το ξύλο της αρκούδας στις αγορές!

Δυναμικά φαίνεται πως έκανε την εμφάνισή της η bear market τόσο στις ΗΠΑ όσο και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ωθούμενη κυρίως από τη νέα άνοδο του ευρώ έναντι του δολαρίου, τον κίνδυνο αποπληθωρισμού στην Ευρώπη και την οικονομική δυσπραγία στις ΗΠΑ. Άνω του 4% οι απώλειες στις ευρωαγορές.

To παζαρεύουμε το θέμα εδώ και κάνα δίωρο, και καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως οι αγορές ”τρώνε το ξύλο της αρκούδας”, και είναι πασιφανές γιατί συμβαίνει αυτό. Δυστυχώς, δεν είναι μόνο μία η αιτία, και για να βοηθήσουμε παραπέμπουμε και σε πρόσφατες εκθέσεις και βιβλιογραφία ώστε να γίνουν πλήρως κατανοητά τα επιχειρήματα:

Καταρχήν, η δραστική υποχώρηση του δολαρίου στο 1,17-1,1750 με το δολάριο. Το οποίο σε δέκα μέρες θα φτάσει το 1,20, και ίσως μέχρι το τέλος του χρόνου το 1,30. Συνεπώς, εξαγωγική ισχύς 0 για τις εταιρίες της Ευρωζώνης (1).

Κατά δεύτερο λόγο, οι σύνεδροι του G7, ήτοι οι 7 ισχυρότερες χώρες της υφηλίου, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο Πόλεμος στο Ιράκ είχε πραγματική επίπτωση... 0 στη προδιάθεση κατανάλωσης στις ανεπτυγμένες αγορές.

Δεδομένης της διατήρησης του πλεονάζοντος παραγωγικού δυναμικού (2), είναι αδύνατον για τους παραγωγούς της Ευρώπης να αυξήσουν τις τιμές διάθεσης. Συνεπώς, ελλοχεύει ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού. Αποπληθωρισμός = Μείωση των εταιρικών κερδών.

Οι αγορές έρχονται από ένα πρόσφατο ράλι, το οποίο δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι αποτελεί την αρχή της ανάκαμψης. Διότι η πραγματική οικονομία και η εικονική οικονομία - η δεύτερη αντικατοπτρίζεται από την χρηματιστηριακή αγορά – δεν συμβαδίζουν εδώ κι ένα μήνα. Είναι προφανές πως η δεύτερη προσαρμόζεται βίαια στα νέα δεδομένα, όπως τον Ιούλιο και τον Νοέμβριο (3).

Συνεπώς, 0 εις το πηλίκον. Να δούμε τώρα και τι επιλογές υπάρχουν:

Στις ΗΠΑ διενεργούνται εκλογές σε ένα χρόνο, και θα ήταν ”χρήσιμο” οι αγορές να κρατήσουν (συγκρατήστε αν θέλετε και τις αναλογίες για την Ελλάδα).

Η οικονομία συρρικνώνεται, η ανεργία αυξάνεται και συνεπώς εκλογές δεν κερδίζονται υπό αυτές τις συνθήκες. Δύο τρόποι αντιμετώπισης υπάρχουν: Ή τυπώνεις άφθονο χρήμα για να πληθωρίσεις την οικονομία, αυτό που κάνει δηλαδή ένα μήνα τώρα ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους στις ΗΠΑ – Freddie Mac και Fannie Mae κοινώς – ή πας σε ένα μοντέλο πολεμικής οικονομίας, ώστε να αυξάνεις τη βιομηχανική παραγωγή.

Μεσοπρόθεσμα, και οι δύο επιλογές αποτυγχάνουν, όπως φαίνεται από το παράδειγμα της Ιαπωνίας αλλά και του…Ιράκ. Γιατί; (4+5) Γιατί το πρώτο ”αχρηστεύει” το νόμισμα, οδηγώντας σε κίνηση-μπαλόνι το εμπορικό έλλειμμα και το Δημοσιονομικό έλλειμμα, ενώ το δεύτερο αυξάνει το γεωπολιτικό ρίσκο (βλέπε Μαρόκο το Σ/Κ).

Υπάρχει λύση; Ναι, υπάρχει, και λέγεται ”κραχ”. Η τελική κάθαρση γαρ. Διότι η ”φούσκα” όσο συντηρείται, τόσο διαιωνίζεται. Στην Ιαπωνία δεν είναι τυχαίο ότι ο Nikkei γράφει κάθε μέρα νέο χαμηλό 20 ετών. Ο Dow απέχει... 6.500 μονάδες από το επίπεδο τιμών όπου τα Ρ/Ε θα ήταν μονοψήφια.

Ο Dow Jones διαμορφώνεται στις 8520,77 μονάδες με πτώση 1,82%, ενώ ο Nasdaq υποχωρεί κατά 2,10% στις 1506,18 μονάδες. Ο S&P υποχωρεί περί το 2,09% στις 924,59 μονάδες.

Οι δε Ευρωαγορές, ουδείς ξέρει γιατί χάνουν μόνο 5% σήμερα. To ερώτημα είναι αν εχουμε να κάνουμε με την αρχή ενός νέου βίαιου πτωτικού momentum, ή αν θα δούμε μια τελευταία ανοδική ”κλοτσιά”.

Το Λονδίνο έκλεισε με απώλειες 2,66% στις 3941,3 μονάδες, ενώ το Παρίσι υποχώρησε κατά 4,26% στις 2867,29 μονάδες. Ο Dax στη Φρανκφούρτη σημειώνει πτώση 4,61% στις 2851,27 μονάδες.

Δύσκολο να πει κανείς ακόμα. Πάντως, μόνο για διόρθωση δεν κάνει η σημερινή κίνηση. Θα επιτρέψετε να κλείσουμε με ένα σχόλιο που γράφτηκε στις 4 Μαίου, στο euro2day.gr, στην ίδια στήλη:

”Με αυτά κι αυτά, οι σημερινές απώλειες φαντάζουν ”μικρές”. Αν συνεχιστούν, τότε δεν θα έχουμε καμία αμφιβολία ότι επανερχόμαστε, μετά από ένα δίμηνο, στο γνωστό μοτίβο.

Η εμφάνιση ισχυρού αγοραστικού ενδιαφέροντος θα μας κάνει να αναθεωρήσουμε απόψεις, επειδή όμως δεν το βλέπουμε, και δεν το βλέπουμε καθολικά – ήτοι σε καμία αγορά, Σοφοκλέους συμπεριλαμβανομένου – οφείλουμε να υποθέσουμε ότι πρέπει να υποχωρήσουν ακόμα αισθητά οι αγορές πρωτού δημιουργήσουν έναν νέο πάτο”.

Άποψη στην οποία – δυστυχώς – εμμένουμε.

ΥΓ. Τα είχαμε όλα, έχουμε και το SARS. Απλά, σήμερα, δεν πέφτουν οι αγορές λόγο αυτού. Θα γίνει κι αυτό...

”Ο διακριτικός”

(1) ”Purchasing Power and the Euro: Heading Towards Deflation” (Morgan Stanley, 12/2002).

(2) ”The Deflationary Spiral” (Stephen Roach, Morgan Stanley, 4/2003).

(3) ”Heading for New Lows” (State Street Weekly Review, 5/2003).

(4) ”The Twin Deficit; Rendering the US Dollar Weak” (Goldman Sachs, 3/2003).

(5) ”Iraq and Geopolitical Risk; The End of Stability” (J.P. Morgan, 5/2003).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v