Με αρνητικό πρόσημο έκλεισε την εβδομάδα η Wall

Δεν κατόρθωσε τελικά να αντιστρέψει το κλίμα η αμερικανική αγορά παρά τις προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση λίγο πριν από τη λήξη της συνεδρίασης, καθώς κυριάρχησαν οι ανησυχίες για την εμφάνιση του κινδύνου του αποπληθωρισμού.

Πτωτικό ήταν το κλίμα στη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης της εβδομάδας στην αμερικανική αγορά, καθώς κυριάρχησε ο νέος ”φόβος” του αποπληθωρισμού, στοιχείο που είχε επισημάνει στην προηγούμενη ανακοίνωσή της η Fed.

Αναλυτές σχολιάζουν χαρακτηριστικά πως από τη μια πλευρά υπάρχει η αγορά που φαίνεται να προσανατολίζεται στην άποψη πως τα εταιρικά κέρδη και η οικονομία θα αρχίσουν να βελτιώνονται, ενώ από την άλλη η αγορά ομολόγων, η Fed και τα πρόσφατα μακροοικονομικά στοιχεία, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τον αποπληθωρισμό.

Ειδικότερα, ο CPI υποχώρησε κατά 0,3% τον Απρίλιο έναντι εκτιμήσεων για πτώση 0,1%, ενώ και οι νέες κατοικίες κατέγραψαν πτώση 6,8%, έναντι εκτιμήσεων για 2,2%.

Αντίθετα, ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος Μίσιγκαν σημείωσε άνοδο στο 93,2, έναντι του 86 του Απριλίου, ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για αύξηση στο 87.

Εξάλλου, η Dell υποχώρησε κατά 2,5%, ύστερα από την ανακοίνωση των κερδών του πρώτου τριμήνου χρήσης, που σημείωσαν άνοδο 31%. Ωστόσο, ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις του δευτέρου τριμήνου δεν θα ανταποκριθούν στις προσδοκίες των αναλυτών της Wall Street. Απώλειες κατά 4% σημείωσαν και οι Novellus Systems και Applied Materials.

Η Εθνική διαμορφώθηκε στα 3,03 δολάρια σημειώνοντας απώλειες 2,26%, ενώ και ο ΟΤΕ κατέγραψε πτώση 0,17% στα 5,77 δολάρια. Στα 14,50 δολάρια παρέμεινε η 3Ε.

Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε απώλειες 0,39% στις 8678,92 μονάδες ενώ και ο Nasdaq κατέγραψε πτώση 0,83% στις 1538,53 μονάδες. Ο δείκτης S&P υποχώρησε κατά 0,25% στις 944,28 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v