Πτώση στη Wall - Βαριές απώλειες στην Ευρώπη

Αρνητικό παραμένει το κλίμα στη Wall, εν μέσω νέων ανησυχιών για τις εξελίξεις στο Ιράκ, ενώ η ανακοίνωση αρνητικών μακροοικονομικών στοιχείων για την ευρωζώνη οδήγησαν σε υψηλές απώλειες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία πλέον κοιτούν προς τη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη.

Σήμερα, κύριες και κύριοι, η ημέρα είχε ενδιαφέρον.

Κάτι η ανακοίνωση εξαιρετικά δυσμενών μακροοικονομικών στοιχείων στην Ευρωζώνη, κάτι το χθεσινοβραδινό ”άδειασμα” στο Dow, κάτι οι απώλειες 70+ μονάδων του ίδιου δείκτη στο άνοιγμα, η Ευρώπη δεν χρειάστηκε και πολλά για να κινηθεί σημαντικά χαμηλότερα.

Πρωταγωνιστής ο Cac, έχοντας απολέσει 3,1% στις 2676,34 μονάδες, ενώ σαφώς πιο μετριοπαθής ο FTSE-100, οι απώλειες του οποίου περιορίστηκαν στο 1,6% και τις 3625,3 μονάδες.

Ωστόσο, η θετική έκπληξη της ημέρας ήρθε από τον Dax, ο οποίος παρότι κινείται σε αρνητικό έδαφος από το πρωί, δείχνει να μην έχει καμία διάθεση επιστροφής στις 2.450 μονάδες, έχοντας ”αγκαζάρει” τις 2.500 μονάδες και επιδεικνύοντας ιδιαιτέρως εντυπωσιακές τάσεις αυτονόμησης μετά τις 19.00, όποτε και ”αρνήθηκε” πεισματικά να ακολουθήσει τις ΗΠΑ χαμηλότερα, περιμένοντας την αντίδραση, η οποία εν τέλει ήρθε αν και όχι εντυπωσιακή.

Συγκεκριμένα, ο DAX κινείται στις 2510,87 μονάδες με απώλειες 1,52%, ενώ ο Dow Jones διαμορφώνεται στις 7782,05 μονάδες με πτώση 0,71%. Ο S&P υποχωρεί κατά 0,61% στις 829,69 μονάδες, ενώ ο Nasdaq χάνει οριακά 0,07% στις 1319,42 μονάδες.

Παράλληλα, για πρώτη φορά από τη Πέμπτη υπήρξε διόρθωση στις τιμές των ομολόγων, ενδεικτικό της μερικής μετακύλισης ρευστότητας προς τις αγορές κινητών αξιών, με το γερμανικό bund όσο και το ευρώ να υποχωρούν έστω και οριακά, ενώ και ο χρυσός και το ασήμι δεν μπόρεσαν να κρατηθούν στα υψηλά ημέρας που κατέγραψαν το μεσημέρι.

Κι αύριο μέρα είναι, μία πριν από την συνεδρίαση της ΕΚΤ τη Πέμπτη, η οποία ενδέχεται να σημαδευτεί από μια νέα μείωση των βραχυχρόνιων επιτοκίων δανεισμού, εξέλιξη που σίγουρα θα δώσει, ceteris paribus, έναυσμα αντίδρασης κυρίως στην γερμανική οικονομία, η οποία χρειάζεται περισσότερο αυτή την κίνηση. Ίσως εν μέρει αυτό να προεξοφλείται, αν και όπως έχουμε πει, η κατάσταση είναι άκρως ευμετάβλητη...

Ο διακριτικός

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v