Πυροβολισμοί στο Καράτσι πιέζουν τη Wall

Περιόρισαν τα κέρδη τους οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην αμερικανική αγορά, καθώς με αφορμή πυροβολισμούς στο αμερικανικό προξενείο στο Καράτσι, έκαναν δυναμική ”επανεμφάνιση” οι γνωστές γεωπολιτικές ανησυχίες, επισκιάζοντας τα θετικά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία. Οι ασφαλιστικές έδωσαν σημαντικά κέρδη στις ευρωαγορές.

Πιέσεις δέχονται οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην αμερικανική αγορά, κυρίως εξαιτίας νέων γεωπολιτικών ανησυχιών που έκαναν την εμφάνισή τους και προσπαθούν να επισκιάσουν το θετικό κλίμα που δημιούργησαν τα macro στοιχεία.

Συγκεκριμένα, την κατιούσα άρχισε να παίρνει ο Dow Jones κυρίως αλλά και οι Nasdaq και S&P, μόλις έγινε γνωστό ότι άγνωστος άνοιξε πυρ έξω από το αμερικανικό Προξενείο στο Καράτσι. Εξάλλου, αρνητικά επιδρά και η απόρριψη του προέδρου των ΗΠΑ της υπόσχεσης του Ιράκ να καταστρέψει τους πυραύλους που απαγορεύει ο ΟΗΕ.

Το ανοδικό κλίμα δημιούργησαν και ”επιμένουν” να συντηρήσουν τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν και κάνουν λόγο για αναθεώρηση των εκτιμήσεων για το ΑΕΠ του τετάρτου τριμήνου στο 1,4% από το 0,7% του προηγουμένου μήνα.

Εξάλλου, ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος του Πανεπιστημίου Μίσιγκαν υποχώρησε στο 79,9 το Φεβρουάριο από το 82,4 του Ιανουαρίου, ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για πτώση στο 79,2. Παράλληλα, ο δείκτης επιχειρηματικής δραστηριότητας του Σικάγο σημείωσε πτώση στο 54,9 το Φεβρουάριο από το 56 του Ιανουαρίου, ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για υποχώρηση στο 52,8.

Κέρδη καταγράφουν οι μετοχές της Hewlett-Packard κατά 3%, καθώς ανακάμπτει από τις προηγούμενες απώλειες. Άνοδο κατά 2,7% σημειώνουν και οι μετοχές της McDonalds, ενώ Citigroup και American Express κινούνται ανοδικά περί το 2,5%.

Υψηλές απώλειες της τάξης του 12% καταγράφουν οι μετοχές της εταιρίας πληροφορικής Novell, καθώς ανακοίνωσε ότι τα έσοδα του πρώτου τριμήνου χρήσης θα είναι χαμηλότερα των εκτιμήσεων.

Ο δείκτης Dow Jones διαμορφώνεται στις 7885,20 μονάδες με κέρδη 0,02%ενώ και ο Nasdaq κερδίζει περί το 0,88% στις 1335,65 μονάδες. Ο S&P σημειώνει άνοδο 0,41% στις 840,75 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v