Νέες πιέσεις στις αγορές

Η υποχώρηση των πωλήσεων της Hewlett Packard σε συνδυασμό με τις δυσμενείς προβλέψεις για το τρέχον τρίμηνο, αλλά και τα σενάρια για Ιράκ, διαμορφώνουν αρνητικό κλίμα στη Wall, αν και οι αναλυτές δεν αποκλείουν επανάληψη του χθεσινού ανοδικού γυρίσματος, το οποίο μέχρι στιγμής αποδεικνύεται πρόσκαιρο. Με νέες απώλειες έκλεισαν Παρίσι και Λονδίνο.

Και λοιπόν, τι έγινε που χθες οι αμερικανικές αγορές έκλεισαν σε θετικό έδαφος; Μια πρόσκαιρη εκτόνωση από την κατάσταση υπερπώλησης ήταν, μπορεί κάλλιστα οι αγορές να ξαναπράξουν το ίδιο προς το κλείσιμο σήμερα, αλλά εν τέλει ουδείς μπορεί να βρει έστω και μια σοβαρή πρόφαση γιατί οι αγορές πρέπει να αντιδράσουν.

Υπάρχει φυσικά και μια σχολή σκέψης που λέει πως όταν τίποτα δεν είναι σωστό και φως δεν φαίνεται στην άκρη του τούνελ, τότε είναι που ανακάμπτουν οι αγορές. Όντως, το θεώρημα αυτό υπάρχει, και στο παρελθόν έχει αποδειχθεί ορθό.

Επειδή, όπως έχουμε πει, η κατάσταση χρειάζεται να εκτιμηθεί με περίσσια δόση ”φιλοσοφίας”, let’s go back to the basics (ή πάμε πίσω στα βασικά). Γιατί επενδύει κανείς στο χρηματιστήριο; Για να βγάλει κέρδη. Ή, για να βγάλει περισσότερα από ό,τι του προσφέρει η επένδυση σε οποιοδήποτε άλλο προιόν.

Αρέσει σε κανέναν η χασούρα; Όχι. Σε τι επενδύουμε στο χρηματιστήριο; Μετοχές. Πότε ανεβαίνουν οι μετοχές; Όταν οι εταιρίες ενισχύουν τα κέρδη τους. Πότε πέφτουν; Όταν πέφτει η κερδοφορία.

Όταν λοιπόν η Hewlett Packard έρχεται να προστεθεί σε ένα πακτωλό εταιριών που εμφανίζει συρρίκνωση πωλήσεων και δεν προβλέπει ανάκαμψη τους, γιατί να ανέβουν οι μετοχές; Μακροχρονίως, φυσικά δεν ανεβαίνουν. Απλά, από το trading, ό,τι ”αρπάξουμε”.

Πάντως, με Dax και CAC και FTSE-100 να έχουν υποχωρήσει κατά 14,2%, 11,1% και 8,3% αντίστοιχα το τελευταίο δεκαπενθήμερο, ουδείς μπορεί να είναι σε θέση να πει ακριβώς πότε θα αντιδράσουν οι αγορές.

Σήμερα, θεωρητικά, είχαν όλα τα εχέγγυα. Και τι έγινε: Το πρωί τα κέρδη έφτασαν το 1-1,5%, σημείο όπου οι ανοιχτές πωλήσεις πέφτανε σύννεφο, μαζί και οι δείκτες.

Ευπρεπείς θα πείτε οι απώλειες 1% για Dax, - 0,92% το κλείσιμο για τον Cac και το -0,78% για τον FTSE-100, αλλά και πάλι πτώση ήταν.

Ο Dow Jones υποχωρεί περί το 0,87% στις 7840,38 μονάδες, ενώ και ο S&P κινείται στις 831,86 μονάδες. Ο Nasdaq κινείται στις 1315,12 μονάδες με πτώση 1,06%.

Από την άλλη, ευρώ, χρυσός, ασήμι σε θετικό έδαφος, παραδόξως αμετάβλητα τα ομόλογα (17% είναι τα κέρδη από τις αρχές του έτους, μια ανάπαυση είναι αναγκαία), και η ψυχολογία στο ναδίρ. Και έπεται συνέχεια.

ΥΓ. Σε σχόλιο μας στις αρχές του έτους είχαμε πει πως ο Dax θα υποχωρήσει έως τις 2.200 μονάδες μέχρι τα τέλη Μάρτη. Βασικά μεταφέραμε τις απόψεις γνωστού αναλυτή και trader που έχει βγάλει 25.000 μονάδες στο Dax τους τελευταίους δεκαοχτώ μήνες. Δηλ. 25.000 μονάδες x 25 ευρώ ο πόντος. Ο άνθρωπος έβγαλε λεφτά, κάτι ξέρει.

Σήμερα, λάβαμε νέο σχόλιο του. Το πρώτο μετά από ενάμιση μήνα. Σας μεταφέρω τι γράφει, σε πιστή μετάφραση από τη γερμανική: ”Προβλέπω πως ο Dax θα δοκιμάσει τη περιοχή των 2.200 μονάδων εντός των προσεχών έξι εβδομάδων.

Στη συνέχεια, δεν αποκλείεται μια κίνηση προς τις 2.900 μονάδες, η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσα σε διάστημα δύο μηνών. Στη συνέχεια, και έως το τέλος του έτους, ο δείκτης θα υποχωρήσει ξανά προς τις 1.900”. Όσοι πιστοί (traders) προσέλθετε.

ΥΓ2. Ο συγκεκριμένος κύριος, το όνομα του οποίου θα σας αποκαλύψουμε όταν μας το επιτρέψει – διότι ως γνωστόν τέτοιες αναλύσεις τις πληρώνεις – ήταν ο ίδιος που αγόραζε μαζικά puts επί του δείκτη Dax όταν αυτός βρίσκονταν στην περιοχή των 3.800 μονάδων τον Αύγουστο. Έπιασε όλη τη κίνηση από τις 3.800 στις 2.600. 1.200 πόντοι. Σε δύο μήνες. Μην σας προκαλεί καμία έκπληξη το εύρος των εκτιμήσεων.

Ο διακριτικός

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v