Θεαματική αντιστροφή κλίματος στη Wall

Τα πάνω κάτω έφερε η αμερικανική αγορά, κατορθώνοντας να αναστρέψει το έντονα αρνητικό κλίμα που επικρατούσε σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, και να κλείσει σε θετικό έδαφος, εν μέσω έντονων ανησυχιών, τόσο γεωπολιτικών όσο και μακροοικονομικών.

Το… δρόμο να γυρίσουν πίσω, σε θετικό έδαφος βρήκαν οι αμερικανικές αγορές, ”ξεχνώντας” τόσο τις γεωπολιτικές ανησυχίες όσο και την βουτιά της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στο χαμηλότερο επίπεδο της 9ετίας.

Οι traders στην αμερικανική αγορά απέδωσαν τη θετική αντιστροφή του κλίματος στη Wall Street, στο αρνητικό κλίμα που επικρατούσε εδώ και αρκετές συνεδριάσεις, καθώς και στην κάλυψη short θέσεων.

Οι ανησυχίες σχετικά τόσο με το Ιράκ όσο και με τη Βόρεια Κορέα συνεχίζουν να υφίστανται, ύστερα μάλιστα και από την εκτόξευση ενός πυραύλου μεσαίου-μικρού βελληνεκούς, που εκτόξευσε η τελευταία στη Θάλασσα της Ιαπωνίας, γεγονός που προσπάθησαν να υποβαθμίσουν οι ΗΠΑ.

Εξάλλου, στις γεωπολιτικές ανησυχίες ήρθε να προστεθεί και η ανακοίνωση των στοιχείων για το δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης, ο οποίος διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα ετών, υποχωρώντας στο 64 από το 79 του Ιανουαρίου, ενώ αναμενόταν πτώση στο 77. Αντίθετα, άνοδο ρεκόρ κατέγραψαν για άλλη μια φορά οι μεταπωλήσεις κατοικιών, στα 6,09 εκατ. από τα 5,86 εκατ. του Δεκεμβρίου.

Όσον αφορά στις τελευταίες εξελίξεις για το Ιράκ, οι Ηνωμένες Πολιτείες, έχοντας την υποστήριξη της Βρετανίας, της Ισπανίας και της Βουλγαρίας, παρουσίασαν στον ΟΗΕ νέα πρόταση ανάληψης δράσης, στην οποία αντέδρασαν άμεσα οι Γαλλία, Γερμανία και Ρωσία.

Εξάλλου, ο Ιρακινός ηγέτης Σαντάμ Χουσσεϊν, σε συνέντευξή του στο CBS κάλεσε σε τηλεοπτική αναμέτρηση (debate) τον Αμερικανό πρόεδρο, ενώ δήλωσε πως το Ιράκ δεν παραβιάζει τους κανονισμούς του ΟΗΕ για τα όπλα μαζικής καταστροφής, για το λόγο αυτό και δεν πρόκειται να προβούν σε καμία καταστροφή.

Υψηλότερα κινήθηκαν οι μετοχές της Home Depot, της μεγαλύτερης εταιρίας ειδών νοικοκυριού παγκοσμίως, καθώς ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του τετάρτου τριμήνου, τα οποία ήταν καλύτερα από ό,τι αναμενόταν.

Αντίθετα, πτωτικές τάσεις ακολούθησαν οι μετοχές της Hewlett-Packard, η οποία μετά τη λήξη της συνεδρίασης αναμένεται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου χρήσης, τα οποία εκτιμώνται στα 28 σεντς ανά μετοχή, έναντι των 23 σεντς του προηγουμένου έτους.

Πτώση κατέγραψαν και οι μετοχές της Cisco Systems, ύστερα από την ανακοίνωση σύναψης συμφωνίας με την AT&T.

Η Εθνική διαμορφώθηκε στα 2,51 δολάρια υποχωρώντας κατά 5,28%, ενώ σημαντική άνοδο κατά 32,2% κατέγραψε και ο ΟΤΕ, στα 7,80 δολάρια. Η 3Ε διαμορφώθηκε στα 14,85 δολάρια, υποχωρώντας περί το 0,27%.

Ο δείκτης Dow Jones διαμορφώθηκε στις 7909,50 μονάδες με κέρδη 0,65% ενώ και ο Nasdaq αυξήθηκε 0,50% στις 1328,98 μονάδες. Ο S&P έκλεισε στις 838,57 μονάδες με κέρδη 0,72%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v