Νέα διαφωνία στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το Ιράκ

”Διπλωματικός πυρετός” έχει καταλάβει τους Αμερικανούς με στόχο την απομόνωση της Γαλλίας, μέχρι την επόμενη έκθεση Μπλιξ, στις 7 Μαρτίου. Χθες, ΗΠΑ, Μ. Βρετανία και Ισπανία κατέθεσαν νέα πρόταση ανάληψης δράσης στον ΟΗΕ, ενώ η γαλλική απάντηση ήλθε με μνημόνιο αντίθεσης.

Νέα διαφωνία στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το Ιράκ
Διαφορετικές φαίνεται ότι παραμένουν οι απόψεις εντός του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ύστερα και από την κατάθεση του δεύτερου ψηφίσματος από ΗΠΑ, Μ. Βρετανία και Ισπανία, με το οποίο ζητούν την ”ανάληψη δράσης” (χωρίς αυτή να κατονομάζεται ως στρατιωτική) έναντι της στάσης του Ιράκ.

Το συγκεκριμένο σχέδιο ψηφίσματος καταλήγει ότι το Ιράκ απέτυχε να συνεργαστεί με τους επιθεωρητές του ΟΗΕ, ενώ θα πρέπει να υποστεί τις σοβαρές συνέπειες της συνεχόμενης παραβίασης του ψηφίσματος 1441.

Η αντίδραση από τη Γαλλία δεν άργησε να έρθει. Με μνημόνιο που κατέθεσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας, έχοντας στο μεταξύ εξασφαλίσει την υποστήριξη της Γερμανίας και της Ρωσίας εξέφρασε την αντίθεσή της στο νέο ”πολεμικό ψήφισμα”, τονίζοντας ότι απαιτείται περισσότερος χρόνος. Πληροφορίες τις οποίες επικαλείται το site της ”Wall Street Journal” ανεβάζουν τον χρόνο που ζητά η Γαλλία για λογαριασμό των επιθεωρητών στους 4 μήνες.

Διπλωματικοί κύκλοι παρατηρούσαν ότι βαθαίνει το χάσμα μεταξύ των δύο ”μπλοκ κρατών”, αφού το νέο ψήφισμα δεν πρόκειται –κατά πάσα πιθανότητα– να λάβει την έγκριση του Σ.Α. Αξίζει να σημειωθεί ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες οι χώρες του Σ.Α. θα αποδυθούν σε διπλωματικές διαβουλεύσεις ώστε να βρεθεί μια κοινή φόρμουλα συνεργασίας.

Παρά το ότι ΗΠΑ και Μ. Βρετανία δεν έθεσαν χρονικό όριο απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας, εκτιμάται ότι ήδη ασκούνται πιέσεις για λήψη απόφασης μετά την ανακοίνωση της νεάς έκθεσης Μπλιξ, στις 7 Μαρτίου. Πηγές του Πενταγώνου τις οποίες επικαλείται η ”Wall Street Journal” αναφέρουν ότι η ”φιλοπόλεμη πλευρά” δεν πρόκεται να οδηγήσει την απόφαση σε ψηφοφορία αν φαίνεται βέβαιο ότι θα ασκηθεί βέτο.

Στο μεταξύ, αναφέρουν αναλυτές, οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να μείνουν αδρανείς. Θα εντείνουν τις προσπάθειες για διάσπαση του ευρωπαϊκού μετώπου (ήδη η συμμετοχή της Ισπανίας στην πρόταση είναι προς αυτή την κατεύθυνση) και για απομόνωση της Γαλλίας.

Αξίζει στο πλαίσιο αυτό να σημειωθεί η επίσκεψη που πραγματοποιεί ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κ. Πάουελ στην Κίνα με προφανή, όπως αναφέρουν ειδησεογραφικά πρακτορεία, στόχο να προσεταιριστεί το μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο Σ. Χουσεΐν σε συνέντευξή του στο δίκτυο CBS, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ”deadline” της 1ης Μαρτίου για καταστροφή πυραύλων μέσου βεληνεκούς και το αν σκοπεύει να το τηρήσει, τόνισε ότι το Ιράκ δεν έχει πυραύλους που ξεπερνούν το επιτρεπτό βεληνεκές.

Εξάλλου, στην ίδια συνέντευξη, ο Σ. Χουσεΐν προσκάλεσε τον πρόεδρο Τζ. Μπους σε δημόσιο debate - πρόταση που ο Λευκός Οίκος απέρριψε ως ”μη σοβαρή”.

Ανφορικά με την άλλη εστία έντασης, τη Β. Κορέα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, ερωτηθείς για την εκτόξευση πυραύλου μέσου βεληνεκούς στη θάλασσα της Ιαπωνίας από τους Βορειοκορεάτες, κοινοποίησε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν πρόθεση επίθεσης κατά της ασιατικής χώρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v