Σταθερά προς τα πάνω η Wall Street

Συνηθισμένο τείνει να γίνει το σκηνικό ανόδου της αμερικανικής αγοράς κάθε Παρασκευή, ενώ στη διάρκεια της εβδομάδας οι δείκτες καταγράφουν απώλειες. Με άνοδο έκλεισαν και οι ευρωπαϊκές αγορές, ενώ υψηλότερα κινούνται πετρέλαιο και χρυσός.

Στο ίδιο έργο θεατές, έργο που παίχθηκε την προηγούμενη Παρασκευή με τον Dow και τον Nasdaq να...φεύγουν ρουκέτα, αντιδρώντας στη κατάσταση υπερπώλησης που δημιουργείται από τη Δευτέρα έως τη Πέμπτη, και τη Παρασκευή να μετεξελίσσεται, όπως λένε και οι ξένοι σε ...Happy Friday!

Μόνο που οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να μην πείθονται ιδιαίτερα, αφού CAC και FTSE-100 κατέγραψαν στο κλείσιμο κέρδη μόλις 1%, ενώ ο Dax ”ηγείται” προς το παρόν – έχει μια ώρα ακόμα άλλωστε – καταγράφοντας κέρδη 1,4%.

Σχετικά ήσυχη κατά τα άλλα η ημέρα, με τον Dow να κινείται με κέρδη 1% στις 7993,81 μονάδες, και τον Nasdaq – παραδόξως – να μην ηγείται της κίνησης διαμορφούμενος στις 1338,80 μονάδες με κέρδη 0,57% και τον S&P στις 846,54 μονάδες με άνοδο 1,13%, ενώ στην αγορά εμπορευμάτων και συναλλάγματος εμφανής είναι η νευρικότητα.

Η οποία, εκφράζεται υπό τη μορφή ανόδου του χρυσού και του ασημιού, έστω κι οριακά, ενώ η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου δεν εμφανίζει κι αυτή μεγάλες μεταβολές, αφού προς το παρόν η αδυναμία επαναπροσέγγισης των 1,09 δολαρίων ωθεί σε αποκομίσεις βραχυχρόνιων κερδών, πιέζοντας την ισοτιμία προς το 1,0780.

Θα επαναλάβουμε πάντως πως η Ευρώπη μοιάζει εξαιρετικά ευάλωτη στο τρέχον γεωπολιτικό τοπίο, καθώς αν όντως η 14η Μαρτίου είναι η μέρα κρίσης για το πόλεμο στο Ιράκ (έτσι διατείνονται αρκετά δημοσιεύματα που φιλοξενούνται στο ξένο τύπο), τότε δεν θα αργήσει και πολύ να ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι....

Υ.Γ. Πάντως, για όσους πιστεύουν ότι η αγορά δύναται να αντιδράσει περαιτέρω, ας ριχθεί μια ματιά στην αγορά ομολόγων, όπου για πρώτη φορά εδώ και εννέα συνεδριάσεις, η ανοδική κίνηση των μετοχών συνοδεύεται από αντίστοιχη υποχώρηση της τιμής του ΣΜΕ επί του γερμανικού bund. Με άλλα λόγια, κάποιοι ίσως ”γυρίζουν” κεφάλαια...

Ο διακριτικός

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v