”Σκιάζουν” τα macro τη Wall Street

Να ξεκαθαρίζει φαίνεται πλέον το τοπίο στην αμερικανική αγορά, καθώς και οι τρεις δείκτες έχουν περάσει σε αρνητικό έδαφος, ύστερα από την ανακοίνωση απογοητευτικών στοιχείων macro, και ιδιαίτερα της μεγαλύτερης ανόδου στα 13 τελευταία έτη του δείκτη τιμών παραγωγού.

Αρνητικά επηρέασαν τους επενδυτές τα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία και ιδίως η μεγαλύτερη αύξηση των 13 ετών του δείκτη τιμών παραγωγού, καθώς οδηγούν σε αρνητικό έδαφος την αμερικανική αγορά.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι οι αιτήσεις για παροχή επιδομάτων εργασίας στη διάρκεια της εβδομάδας μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, αυξήθηκαν στις 402.000, υπερβαίνοντας το όριο των 400.000, ενώ οι αναλυτές περίμεναν άνοδο στις 385.000.

Εξάλλου, το εμπορικό έλλειμμα του Δεκεμβρίου διαμορφώθηκε σε επίπεδο ρεκόρ της τάξης των 44,2 δισ. δολαρίων, στοιχείο που αυξάνει την πιθανότητα αρνητικής αναθεώρησης του ΑΕΠ του τετάρτου τριμήνου.

Εξάλλου, μια θετική αναθεώρηση των εκτιμήσεων της Merrill Lynch για τον κλάδο των επεξεργαστών, βοήθησε το Nasdaq να κρατηθεί σε θετικό έδαφος για αρκετή ώρα από την έναρξη της συνεδρίασης και ύστερα.

Κέρδη καταγράφει η μετοχή της Nextel, ύστερα από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του έτους, τα οποία αυξήθηκαν στα 21 σεντς ανά μετοχή, σε σχέση με τις ζημίες του 2001.

Αντίθετα, απώλειες σημειώνει η μετοχή της Biogen, καθώς οι ευρωπαϊκές αρχές δεν συναίνεσαν στην έγκριση ενός φαρμάκου της, που είχε λάβει το ”πράσινο φως” από τις αντίστοιχες αμερικανικές αρχές.

Όσον αφορά στον κλάδο των εταιριών λιανικής, η JC Penney ανακοίνωσε ότι τα κέρδη του τετάρτου τριμήνου ανήλθαν στο ποσό των 68 σεντς ανά μετοχή, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις κατά 2 σεντς. Ωστόσο προειδοποίησε ότι τα αποτελέσματα του τρέχοντος τριμήνου δεν θα κατορθώσουν να αντεπεξέλθουν στις προσδοκίες των αναλυτών.

Ο δείκτης Dow Jones διαμορφώνεται στις 7946,54 μονάδες με απώλειες 0,68%, ενώ και ο S&P σημειώνει πτώση 0,42% στις 841,60 μονάδες. Ο Nasdaq βρίσκεται στις 1333,75 μονάδες με οριακές απώλειες 0,04%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v