Κέρδη για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση στη Wall

Οι ελπίδες για αναβολή ή ακόμη και αποφυγή του πολέμου στο Ιράκ ύστερα από τις δηλώσεις Μπους για συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη προκειμένου για την εξεύρεση μιας δεύτερης λύσης, οδήγησαν σε υψηλά κέρδη τους δείκτες στην αμερικανική αγορά.

Οι ελπίδες για αποφυγή του πολέμου συντήρησαν για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση το θετικό κλίμα στην αμερικανική αγορά.

Χαρακτηριστικό είναι ωστόσο πως η συνεδρίαση είναι γενικότερα χαμηλών τόνων, καθώς η κακοκαιρία που πλήττει πολλές από τις περιοχές των ΗΠΑ σε συνδυασμό με την τριήμερη αργία, κράτησε αρκετούς από τους traders εκτός αγοράς.

Το ράλι στη Wall Street είχε ξεκινήσει ήδη από την Παρασκευή, όταν ο επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ, Χανς Μπλιξ, ανακοίνωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι στα ευρήματά του δεν περιλαμβάνονται έστω και ενδείξεις για την κατοχή όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ.

Εξάλλου, στο θετικό κλίμα συνέβαλλαν και οι δηλώσεις του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζώρτζ Μπους, ο οποίος τόνισε πως αν και θεωρεί πως ο Σαντάμ Χουσσεϊν παραβιάζει τους κανονισμούς των Ηνωμένων Εθνών όσον αφορά στα όπλα μαζικής καταστροφής, θα κάνει μια προσπάθεια να συνεργαστεί με τα υπόλοιπα μέλη του ΟΗΕ προκειμένου να βρεθεί κάποια άλλη λύση.

Λίγες είναι και οι εταιρικές ειδήσεις της ημέρας, εκ των οποίων ξεχώρισε αυτή της αύξησης της κερδοφορίας της Wal Mart Stores στο τέταρτο τρίμηνο. Κέρδη κοντά στο 4% κατέγραψε και ο τίτλος της General Motors, ενώ και η Caterpillar σημείωσε άνοδο 3%.

Ωστόσο, αρκετές μετοχές του αμυντικού κλάδου, όπως η L-3 Communications αλλά και η Lockheed Martin, σημείωσαν υψηλές απώλειες καθώς οι επενδυτές επικεντρώθηκαν στην πιθανότητα αναβολής ή αποφυγής του πολέμου.

Η Εθνική διαμορφώθηκε στα 2,69 δολάρια με άνοδο 1,13%, ενώ και η 3Ε κατέγραψε κέρδη κατά 0,69% στα 14,65 δολάρια. Ο ΟΤΕ υποχώρησε κατά 0,16% στα 6,15 δολάρια.

Ο δείκτης Dow Jones διαμορφώθηκε στις 8145,15 μονάδες με άνοδο 1,67% ενώ και ο S&P έκλεισε με κέρδη 1,95% στις 851,18 μονάδες. Ο Nasdaq αυξήθηκε κατά 2,78% στις 1346,54 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v