Κοινό ανακοινωθέν της Ευρ. Ένωσης για το Ιράκ

Σε κοινό ανακοινωθέν για το πρόβλημα του Ιράκ κατέληξαν οι ”15”. Προειδοποιούν ότι οι επιθεωρήσεις δεν μπορούν να συνεχιστούν επ’ άπειρον, σημειώνοντας όμως ότι ο πόλεμος δεν πρέπει να θεωρείται αναπόφευκτος.

Κοινό ανακοινωθέν της Ευρ. Ένωσης  για το Ιράκ
Στην έκδοση κοινού ανακοινωθέντος κατέληξε αργά το βράδυ της Δευτέρας η έκτακτη διάσκεψη κορυφής των ”15” στις Βρυξέλλες.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόνισαν ότι οι επιθεωρήσεις δεν μπορεί να συνεχιστούν επ’ αόριστον χωρίς πλήρη συνεργασία από το Ιράκ και ότι η αραβική χώρα πρέπει να συμμορφωθεί άμεσα με το ψήφισμα 1441 του ΟΗΕ και να προχωρήσει σε αφοπλισμό.

Από την άλλη πλευρά, όμως, επισήμαναν ότι ο πόλεμος δεν είναι αναπόφευκτος κι ότι η χρήση βίας πρέπει να θεωρείται ως έσχατη λύση.

Στο περιθώριο της διάσκεψης ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, προειδοποίησε έμμεσα τις ΗΠΑ και τη Βρετανία ότι ”οποιαδήποτε αυτόνομη δράση έξω από το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών θα δημιουργούσε κινδύνους απώλειας της νομιμοποίησης και της διεθνούς υποστήριξής της”.

Ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ έσπευσε από την πλευρά του να προκαταλάβει τις προθέσεις των ΗΠΑ να φέρουν νέο ψήφισμα υπέρ των πολεμικών επιχειρήσεων στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, δηλώνοντας ανοικτά ότι η Γαλλία (που έχει και δικαίωμα βέτο) θα καταψηφίσει ένα νέο ψήφισμα σε αυτή τη φάση.

Πάντως, διπλωματικοί κύκλοι θεωρούν πλέον ότι τα σημεία διαφωνίας μεταξύ των δυτικών κρατών αφορούν ουσιαστικά... δύο ημερομηνίες. Οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί θεωρούν ως ημερομηνία-κλειδί για την ανάληψη δράσης εναντίον του Ιράκ την 28η Φεβρουαρίου, ενώ η πλευρά της οποίας ηγείται η Γαλλία θεωρεί ως ημερομηνία-κλειδί τη 14η Μαρτίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v