Σκληρό παζάρι ΗΠΑ - Αγκυρας για βάσεις - βοήθεια

Σε κρίσιμο σημείο βρίσκονται οι συνομιλίες της αμερικανικής κυβέρνησης με την Αγκυρα όσον αφορά στην επιδίωξη των ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν τις βάσεις στη χώρα σε περίπτωση πολέμου με το Ιράκ, δεδομένου ότι η Τουρκία ζητά να υπάρξει πρώτα συμφωνία για παροχή οικονομικής βοήθειας.

Σκληρό παζάρι ΗΠΑ - Αγκυρας για βάσεις - βοήθεια
Σε κρίσιμο σημείο βρίσκονται οι συνομιλίες της αμερικανικής κυβέρνησης με την Αγκυρα όσον αφορά στην επιδίωξη των ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν τις βάσεις στη χώρα σε περίπτωση πολέμου με το Ιράκ, δεδομένου ότι η Τουρκία ζητά να υπάρξει πρώτα συμφωνία για παροχή οικονομικής βοήθειας. *

Η τελική προσφορά της κυβέρνησης Μπους, όπως γράφουν οι ”New York Times”, είναι τα 26 δισ. δολάρια, εκ των οποίων τα 6 δισ. θα δοθούν με τη μορφή δωρεάν οικονομικής βοήθειας και 20 δισ. δολάρια ως δάνεια, ενώ η Τουρκία ζητά περισσότερα από τα διπλάσια.

Καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, στέλεχος της τουρκικής κυβέρνησης δήλωσε ότι η Αγκυρα θα παρουσιάσει σήμερα την τελική προσφορά της. Εάν η αμερικανική κυβέρνηση αποδεχθεί την προσφορά, το κοινοβούλιο της Τουρκίας θα ψηφίσει, κατά πάσα πιθανότητα, αυτή την εβδομάδα υπέρ της απόφασης να επιτραπεί η χρησιμοποίηση των βάσεων της χώρας σε περίπτωση πολέμου εναντίον του Ιράκ.

Εάν οι Αμερικανοί απορρίψουν την προσφορά, η τουρκική ηγεσία, όπως γράφουν οι ”Ν.Υ. Times”, δεν θα δεχθεί να θέσει το θέμα προς ψήφιση στο κοινοβούλιο, απόφαση που ενδέχεται να σημάνει το τέλος των αμερικανικών σχεδίων για τη δημιουργία μετώπου από την Τουρκία.

Πριν από δύο εβδομάδες, περίπου, η Τουρκία φαινόταν ότι θα αποδεχόταν τις αμερικανικές προτάσεις, καθώς το κοινοβούλιο της χώρας επέτρεψε στους Αμερικανούς μηχανικούς να αναβαθμίσουν τις τουρκικές βάσεις για ενδεχόμενη χρήση τους από τα αμερικανικά στρατεύματα.

Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις ”σκάλωσαν” στο ύψος της οικονομικής βοήθειας και αναβλήθηκε η ψήφιση της απόφασης για τη χρησιμοποίηση των βάσεων στην Τουρκία.

Αν και το 96% του τουρκικού λαού τάσσεται κατά του πολέμου, κάτι που η ηγεσία της χώρας είναι δύσκολο να παραβλέψει, η κυβέρνηση θα επιτρέψει τη χρησιμοποίηση των βάσεών της με το ανάλογο τίμημα.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της κυβέρνησης, ο πόλεμος του Κόλπου το 1991 κόστισε στην τουρκική οικονομία δισεκατομμύρια δολάρια, κάτι που η Τουρκία δεν επιθυμεί να επαναληφθεί.

Το διαπραγματευτικό αδιέξοδο αποτελεί έναν ακόμη ανασταλτικό παράγοντα στα σχέδια της κυβέρνησης Μπους, που αντιμετωπίζει τις αντιδράσεις χωρών-μελών του ΟΗΕ.

Αν και χωρίς τη βοήθεια της Τουρκίας θα υλοποιηθούν τα αμερικανικά σχέδια, σε μεγαλύτερο ίσως διάστημα και με περισσότερες απώλειες, ”η Τουρκία έχει πολλά να χάσει” αν δεν επιτρέψει τη χρησιμοποίηση των βάσεών της, εκτιμά Αμερικανός αξιωματούχος.

* Μερική αναδημοσίευση από τη νέα υπηρεσία Focus.euro2day.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v