Άνοδος με επιφυλάξεις στη Wall

Σε θετικό έδαφος κινούνται οι δείκτες στη Wall Street, με τους αναλυτές της αγοράς να ελπίζουν ότι η διχογνωμία που παρατηρείται στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, θα λειτουργήσει ως τροχοπέδη σε οποιαδήποτε πιθανή επίθεση κατά του Ιράκ.

O κ. Blix μας είπε πως οι Ιρακινοί δεν έκρυβαν όπλα πριν από την έλευση των επιθεωρητών. Οι επενδυτές κατάλαβαν ότι ίσως δεν γίνει πόλεμος. O Dow ”έφυγε” 120 μονάδες επάνω, ο Dax έφτασε το +7,1%, ο Cac το +3,5% και ο FTSE-100 δεν κατάλαβε τίποτα, περιορίζοντας απλά τις απώλειες του σε βαθμό που έκλεισε με τις οριακότερες των οριακών κερδών (0,03%).

Στις 18.30 ο Cac έκλεισε με κέρδη 2,5%, ο Dax βρισκόταν στο +6,5% και τότε… άλλαξαν όλα. Δηλαδή οι αμερικάνοι επενδυτές το ξανασκέφτηκαν, άρχισε το μαζικό shortάρισμα των μετοχών και του δείκτη, σταμάτησε το short squeeze στο Dax, ο οποίος απώλεσε 100 μονάδες μέσα σε 27 λεπτά.

Πάλι καλά, διότι του πήρε μόνο 13(!) λεπτά για να τις κερδίσει. Αυτός είναι άλλωστε κι ο ορισμός του squeeze. Αγόρασε το, όπου να ’ναι…!

Αυτή τη στιγμή, η κατάσταση… ομαλοποιείται, δηλαδή με άλλα λόγια ο Dax ξαναβρέθηκε στο +4% από το +1,5% στην αποπεράτωση της διόρθωσης, ο Dow ξαναβρέθηκε σε θετικό έδαφος, ο Nasdaq ξανά προς τη δόξα τραβά κ.ο.κ.

Είναι όμως Παρασκευή. Συνεπώς, θα μείνουν επενδεδυμένα τα αμερικανικά χαρτοφυλάκια; Ή θα έχουμε νέο ”άδειασμα”; Ποιος ξέρει;

Το μόνο που είναι βέβαιο είναι πως υπάρχει διακύμανση, ενδεικτικό του ότι οι ίδιοι οι επενδυτές δεν ξέρουν τι να περιμένουν, τι να κάνουν. Να τιμολογήσουν τον επερχόμενο πόλεμο; Μήπως τελικά δεν θα γίνει πόλεμος; Μήπως η αγορά θα συνεχίσει να αντιδρά στη κατάσταση υπερπώλησης; Μήπως είναι ευκαιρία πώλησης η δυναμική αντίδραση;

Εξίσου ενδιαφέρουσα κίνηση και στην αγορά συναλλάγματος, με το ευρώ να ξεκινά την ημέρα στα 1,0835 δολάρια, σημείο όπου η… παρέμβαση Μπλιξ οδήγησε σε ραγδαίες και βίαιες εκροές από το ευρώ, με συνέπεια να υποχωρήσει στο 1,0755, για να επανέλθει εκ νέου στην ευρύτερη περιοχή του 1,0790.

Φυσιολογική και η διακύμανση σε χρυσό και ασήμι, με το πρώτο να υποχωρεί κατά 5 δολάριο και το δεύτερο να ενισχύεται κατά 3 σεντ, αφού τα hedge funds σταδιακά αγοράζουν το άκρως υπερπωλημένο ασήμι, πουλώντας όμως το συγκριτικά ακριβότερο χρυσό. Εξάλλου, η σταθεροποίηση του δολαρίου ή το ότι δεν τρώει… ξύλο, αφαιρεί από την αίγλη του χρυσού….

”Ο διακριτικός”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v