Ανήμπορη να αντιδράσει στους τρομοφόβους η Wall

Γεωπολιτικές ήταν για άλλη μια φορά οι ανησυχίες που προκάλεσαν την πτώση στην αμερικανική αγορά, καθώς τόσο το γνωστό πλέον ζήτημα του Ιράκ όσο και η επανεμφάνιση του Μπιν Λάντεν σε συνδυασμό με τα νέα στοιχεία για τα πυρηνικά όπλα της Βόρειας Κορέας, λειτούργησαν καταλυτικά στη Wall Street.

Για άλλη μια φορά γεωπολιτικοί λόγοι έγιναν πηγή ανησυχιών για την αμερικανική αγορά, καθώς η ένταση στο Ιράκ αλλά και οι φόβοι για νέο τρομοκρατικό χτύπημα, λειτούργησαν καταλυτικά στη διαμόρφωση αρνητικού κλίματος στη Wall Street.

Όσον αφορά στις τελευταίες ειδήσεις από το Ιράκ, στελέχη των μυστικών υπηρεσιών δήλωσαν σε τηλεοπτικό δίκτυο πως ο ιρακινός στρατός έχει μετακινήσει τους εκτοξευτές πυραύλων Σκουντ κοντά σε ιστορικές τοποθεσίες της χώρας, προκειμένου να τις καταστήσει λιγότερο ευάλωτες σε μια πιθανή επίθεση.

Παράλληλα, η διχογνωμία στους κόλπους του ΟΗΕ συνεχίστηκε με το μπλοκ των Ηνωμένων Πολιτειών να υποστηρίζει μια πιο σκληρή στάση ενώ οι Γάλλοι θεωρούν ότι πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στους επιθεωρητές όπλων.

Μιλώντας ενώπιον της Γερουσίας, ο διευθυντής της CIA, Τζώρτζ Τένετ, δήλωσε ότι η Βόρειος Κορέα διαθέτει πυρηνικές κεφαλές οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να πλήξουν τη Δυτική Ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών.

Χωρίς σημαντικές επιπτώσεις για την αγορά ήρθε και η ομιλία του προέδρου της Fed, Άλαν Γκρίνσπαν στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.

Η General Motors, έχασε πάνω από 5% καθώς η Bank of America υποβάθμισε την αυτοκινητοβιομηχανία σε sell από neutral, ενώ περιέκοψε και την τιμή στόχο της, κάτι που έκανε και για τη Ford.

Εξάλλου, τα απογοητευτικά αποτελέσματα της Applied Materials συνέβαλλαν και αυτά στη δημιουργία αρνητικού κλίματος, κυρίως σε ό,τι αφορά στην πορεία του τεχνολογικού κλάδου. Αντίθετα, η Coca Cola ανακοίνωσε κέρδη τα οποία ήταν αντίστοιχα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Η Εθνική διαμορφώθηκε στα 2,64 δολάρια καταγράφοντας απώλειες της τάξης του 2,22%, ενώ η σημείωσε οριακές μεταβολές κυμαινόμενη στα 13,95 δολάρια. Ο ΟΤΕ σημείωσε κέρδη της τάξης του 0,50% στα 6,15 δολάρια.

Ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 1,08% στις 7758,17 μονάδες, ενώ ακολούθησαν Nasdaq και S&P με πτώση 1,28% και 1,27% αντίστοιχα, στις 1278,94 και 818,68 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v