Οι ελπίδες για ειρήνη έφεραν την άνοδο στη Wall

Μέχρι τέλους διατήρησε τα κέρδη η αμερικανική αγορά παρά τα ”σκαμπανεβάσματα” της τελευταίας ώρας, ύστερα από την αποδοχή από μέρους του πρεσβευτή του Ιράκ στα Ηνωμένα Έθνη, ορισμένων εκ των απαιτήσεων του Οργανισμού.

Η ανακοίνωση του πρεσβευτή του Ιράκ στον ΟΗΕ ότι αποδέχεται την πτήση των αεροσκαφών παρακολούθησης και η υπόσχεση για την ενεργοποίηση των νόμων σχετικά με τα όπλα, οδήγησε σε θετικό έδαφος τους αμερικανικούς δείκτες.

Συγκεκριμένα, ο πρεσβευτής του Ιράκ στα Ηνωμένα Έθνη, Μοχάμεντ Αλ Ντουρί, δήλωσε πως η χώρα του αποδέχεται την πτήση των κατασκοπευτικών U-2, ενώ υποσχέθηκε και την ισχύ –από την άλλη εβδομάδα- των νόμων που απαγορεύουν τη χρήση παράνομων όπλων, σε μια προσπάθεια ”να αποφευχθεί ο πόλεμος”.

Η εξέλιξη αυτή βοήθησε τις μετοχές στο αμερικανικό χρηματιστήριο ώστε να διατηρηθούν και να κλείσουν τη συνεδρίαση σε θετικό έδαφος. Παράλληλα, αναλυτές σχολιάζουν ότι εάν μάλιστα το όλο ζήτημα λήξει χωρίς την παραμικρή χρήση βίας, οι αγορές θα επωφεληθούν σημαντικά.

Εξάλλου, ομάδα αναλυτών στη μηνιαία αναφορά τους, αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις για το ρυθμό ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας στο 2,7% από το 2,8% του Ιανουαρίου.

Θετικά επέδρασε στην αγορά και η ανακοίνωση της συμφωνίας εξαγοράς της Scios από την Johnson & Johnson έναντι 2,4 δισ. δολαρίων, με τη μετοχή της πρώτης να σημειώνει κέρδη περί το 4%.

Πάνω από το 5% ήταν και τα κέρδη της Hughes Electronics, ύστερα από έντονες φημολογίες σχετικά με το ότι η SBC Communications μελετά πιθανή εξαγορά της, σε μια συμφωνία που αναμένεται να ανέλθει στα 10 δισ. δολάρια.

Η Εθνική διαμορφώθηκε περί τα 2,71 δολάρια σημειώνοντας πτώση 1,45%, ενώ αντίθετα ο ΟΤΕ κυμάνθηκε στα 6,14 δολάρια με κέρδη 0,66%. Η 3E παρέμεινε στα 13,85 δολάρια.

Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο 0,71% στις 7920,11 μονάδες ενώ ακολούθησε ο Nasdaq στις 1296,69 με κέρδη 1,11%. Ο S&P κατέγραψε κέρδη 0,75% στις 835,88 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v