Lehman Bros: Προσδοκίες για ΗΠΑ και Ευρωζώνη

Εκτιμήσεις της Lehman Brothers για την παγκόσμια, την αμερικανική και την ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά και για τις αναδυόμενες αγορές περιέχει report του επενδυτικού οίκου. Στο report, με ημερομηνία 7/2, δίνεται έμφαση στις γεωπολιτικές εξελίξεις και στις επιδράσεις που αυτές ασκούν.

Lehman Bros: Προσδοκίες για ΗΠΑ και Ευρωζώνη
Τις εκτιμήσεις της για τις τρέχουσες εξελίξεις σε κόσμο, ΗΠΑ, Ευρώπη Ιαπωνία και αναδυόμενες αγορές περιέχει report της Lehman Brothers με τίτλο Global Weekly Economic Monitor και ημερομηνία 7 Φεβρουαρίου. Έμφαση δίνεται στις εστίες γεωπολιτικής έντασης, καθώς και στις προοπτικές που αυτές είναι πιθανό να έχουν στις υπό εξέταση οικονομίες.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα οικονομικά στοιχεία εξακολουθούν να ανανφέρονται ως ”ανάμικτα”, γεγονός που σχετίζεται με την αδύναμη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

Οι προβλέψεις του οίκου αναφέρονται στην πολεμική προετοιμασία των ΗΠΑ, χωρίς να παραλείπουν να επισημάνουν και το σημαντικό κόστος που θα έχει η διατήρηση της ειρήνης στη συνέχεια.

Συγκεκριμένα, για τις ΗΠΑ τονίζεται η μείωση των καταναλωτικών δαπανών ως αποτέλεσμα και της ανόδου στις τιμές ενέργειας - τάση όμως που εκτιμάται ότι θα τροποποιηθεί μετά την ολοκλήρωση του πολέμου στο Ιράκ. Η αγορά εργασίας κρίνεται ”αναιμική” αγορά εργασίας, ενώ αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση του ποσοστού ανεργίας μέχρι το 6,4% έως την άνοιξη.

Αναφορικά με τις προτεινόμενες φοροελαφρύνσεις του προέδρου Μπους, το report εκτιμά ότι θα οδηγήσουν σε αύξηση της ανάπτυξης κατά λιγότερο από 5% στο β΄ εξάμηνο του έτους.

Για την Ευρώπη, η Lehman Brothers αναμένει στο 2003 να καταγραφεί μικρή ανάκαμψη των ρυθμών ανάπτυξης, ενώ για τον πληθωρισμό εκτιμάται ότι σύντομα θα υποχωρήσει εντός του ορίου που έθεσε η ΕΚΤ και ”θα παραμείνει έτσι”.

Προσδοκάται ακόμη ότι η ΕΚΤ θα περικόψει εκ νέου τα επιτόκια, ενώ η πρόσφατη περικοπή επιτοκίων από την τράπεζα της Αγγλίας χαρακτηρίζεται ”έκπληξη”. ”Οι πιθανότητες νέας μείωσης των βρετανικών επιτοκίων είναι τώρα 50: 50”, γράφει η Lehman.

Για την Ιαπωνία, η έκθεση της Lehman Brothers παρατηρεί ότι η αδυναμία που εμφανίστηκε στην οικονομία της και κατά το δ΄ τρίμηνο του 2002 είναι πιθανό να παραταθεί και στο 2003, ενώ οι παράγοντες συρρίκνωσης των ρυθμών ανάπτυξης είναι πιθανόν να πληθύνουν. Οι ιαπωνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν πίεση, ώστε να προχωρήσουν σε απαξίωση επισφαλών δανείων και σε αναδόμηση της κεφαλαιακής τους δομής.

Από το λήμμα της έκθεσης για τις αναδυόμενες αγορές ξεχωρίζουν οι αναφορές σε Τουρκία (είναι πιθανή η τόνωση των αγορών από τη δράση του ΔΝΤ), σε Κίνα (η οικονομική αναμόρφωση επιταχύνεται) και σε Βενεζουέλα (η ανάμιξη της πολιτικής στον έλεγχο της ισοτιμίας και το αυξανόμενο έλλειμμα είναι ”συνταγή για καταστροφή”).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v