Στο ρελαντί η Wall, τσουλήθρα η Ευρώπη!

Ανευ κατεύθυνσης και με συχνές εναλλαγές προσήμων, ιδίως για το Nasdaq, κινούνται στη μέση της συνεδρίασης οι βασικοί δείκτες στη Wall, καθώς οι επενδυτές φοβούνται την επανάληψη του χθεσινοβραδινού... αδειάσματος. Κάτι το οποίο έκαναν σήμερα με καθυστέρηση οι ευρωαγορές.

Εν αντιθέσει με τη χθεσινή ημέρα, η σημερινή δεν προσέφερε καμία αξιοσημείωτη συγκίνηση, καθώς όλα πήγαν όπως ακριβώς προβλέπονταν μετά το χθεσινοβραδινό ”άδειασμα” στις ΗΠΑ.

Τι σημαίνει αυτό; Πως Dax, Cac και FTSE-100 κατέγραψαν απώλειες ίσες ή μεγαλύτερες του 2%, με τον πρώτο, ήτοι αυτόν που χθες ”πίστεψε” στην αντίδραση των αμερικανικών δεικτών, να υποχωρεί στα προχθεσινά επίπεδα, επιστρέφοντας κατ’ αυτό τον τρόπο το σύνολό των κερδών.

Όσον αφορά τις αμερικανικές αγορές, ουδείς μπορεί να πει τι θα κάνουν μετά τις 21.00, καθώς προς το παρόν τουλάχιστον ο Dow δεν δείχνει να μπορεί να διασπάσει ανοδικά το επίπεδο των 8.000 μονάδων, εν τούτοις ”αναπήδησε” από τις 7.900, ενώ ο Nasdaq ανά τακτά χρονικά διαστήματα περνά θετικός, έχοντας μάλλον σταθεροποιηθεί αυτήν την ώρα σε θετικό έδαφος, με τον κίνδυνο ”ξεφουσκώματος” να ελλοχεύει πάντα.

Όσον αφορά τα πολύτιμα μέταλλα, ο χρυσός μπόρεσε να αντιδράσει εκ νέου πάνω από τα 370 δολάρια ανά ούγια, όχι όμως και το ασήμι που φαίνεται ότι ακόμα πληρώνει το αθρόο σορτάρισμα των hedge funds. Σαφώς πιο σημαντική η κίνηση του ευρώ, που ανέκτησε την ισοτιμία των 1,08 δολαρίων, με σχετική ευκολία...

Πιο χρήσιμο είναι να αξιολογήσουμε το τι θα πράξουν οι αγορές μεσοπρόθεσμα. Ένα είναι το δεδομένο, ο πόλεμος στο Ιράκ. Ή, στην καλύτερη των περιπτώσεων, η εκδοχή του πολέμου.

Συνεπώς, έως ότου εκλίψει αυτή η παράμετρος, η ψυχολογία θα παραμείνει βασιλιάς. Όπου ψυχολογία ισούται με φόβο. Φόβος σημαίνει πτώση.

Αν δε ρίξετε και μια ματιά στις τελευταίες αναλύσεις όσον ασχολούνται με τις ροές κεφαλαίων (fund flows), θα διαπιστώσετε πως η συντριπτική πλειονότητα τους κάνει λόγο για επικείμενο sell-off.

H ιστοσελίδα του CBS (www.cbs.marketwatch.com) προσφέρει πολλές τέτοιες αναλύσεις. Κρίνετε κατ’ ιδίαν...

”Ο διακριτικός”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v