Άρεσε ο Πάουελ στη Wall, χορός για hedge funds!

Με επιφύλαξη στην αρχή και πιο δυναμικά στη συνέχεια η Wall, αλλά και οι κυριότερες ευρωπαικές αγορές, φαίνεται πως ”καλοδέχθηκαν” τα στοιχεία Πάουελ για τα όπλα του Ιράκ. Ωστόσο, αυτό που ξεχωρίζει είναι η αποκορύφωση του intraday σε DAX, πολύτιμα μέταλλα και νομίσματα.

Έξι χρόνια ασχολούμαι με τις κεφαλαιαγορές, πιο ενδιαφέρουσα μέρα δεν έχω ξαναδεί. Από πού να ξεκινήσει και που να τελειώσει κανείς...

Καταρχήν, αρχίζουμε με τις αγορές, όπου έχουμε και λέμε. Τόσο ο Dax όσο και ο CAC ξεκίνησαν την ημέρα με απώλειες 1,5%, παρά τις χθεσινές εντονότατες πιέσεις. Το ευρώ και ο χρυσός ”χτύπησαν” νέα υψηλά τριετίας και εξαετίας αντίστοιχα, όπως και το ασήμι, στα 1,0930, τα 389 δολάρια ανά ουγγιά και τα 4,96 δολάρια ανά ουγγιά αντίστοιχα.

Πού είμαστε τώρα; Στο +3,1% για τον Dax, το +0,8% για τον Cac (με το συμβόλαιο στο +2,5%) και το χρυσό στα 371 δολάρια ανά ούγια και το ασήμια στα 4,75.

Η μεγαλύτερη κίνηση είναι αυτή που έχει παρατηρηθεί intraday ιστορικά όσον αφορά το χρυσό και το ασήμι. ΠΟΤΕ στην ιστορία των αγορών εμπορευμάτων δεν έχουμε δει συνολική ενδοσυνεδριακή κίνηση της τάξης των 32 δολαρίων (ή 11%) σε τιμή πολύτιμου μετάλλου, είτε αυτό είναι ο χρυσός είτε το ασήμι.

Αν μη τι άλλο, για όσους έχουν αμφιβολίες ότι η αγορά ελέγχεται πλήρως από momentum hedge funds, η σημερινή ημέρα αποτελεί τη πλέον τρανταχτή απόδειξη του ότι, πλέον, οι κινήσεις γίνονται αποκλειστικά σε ημερήσια βάση.

Η δύναμη των hedge funds απορρέει από ένα βασικό πλεονέκτημα που έχουν. ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥΣ, αφού δεν υπάγονται στα υφιστάμενα καθεστώτα θεσμικής υπαγωγής που υπάγονται τα μετοχικά Α/Κ, τα ασφαλιστικά ταμεία κ.ο.κ. ΚΑΝΟΥΝ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΝ, ΟΤΑΝ ΘΕΛΟΥΝ, ΟΣΟ ΘΕΛΟΥΝ.

Με άλλα λόγια:

1) Αυτοί ήταν που οδήγησαν το ευρώ πάνω από το 1,09 εκμεταλλευόμενοι το φόβο των επενδυτών και την διάθεση θωράκισης.

2) Αυτοί ήταν που ξεκίνησαν το μαζικό shorting όταν ουσιαστικά ανακοινώθηκε πως ο πόλεμος δεν ξεκινά... αύριο.

Αυτοί είναι που αύριο θα ξαναοδηγήσουν στα ύψη τις τιμές των συγκεκριμένων προϊόντων.

Όσον αφορά τις αμερικανικές κεφαλαιαγορές, ο Dow εμφανίζει μια συμπαθητική κίνηση, επιχειρώντας την κατοχύρωση των 8.100 μονάδων, ενώ ο Nasdaq απλά εκτονώνεται μετά από ένα διήμερο αφόρητων πιέσεων.

Μπορεί να γίνει πρόβλεψη για αύριο; Όχι, καθότι η κίνηση είναι αποκλειστικά μονοήμερη, με τα κέρδη να κατοχυρώνονται on an intraday basis. Το trade είναι βασιλιάς. Όσο παραμένουμε σε bear market. Περί αυτού, καμία αμφιβολία...

”Ο διακριτικός”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v