Μέχρι τέλους κράτησε τα κέρδη η Wall

Με θετικό πρόσημο έκλεισαν οι δείκτες στην αμερικανική αγορά αν και δέχτηκαν πιέσεις προς το τέλος της συνεδρίασης, δύο μόλις ημέρες ύστερα από την τραγωδία του Κολούμπια, που ωστόσο δεν επηρέασε -αρνητικά τουλάχιστον- την πορεία των δεικτών.

Με κέρδη ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι δείκτες στην αμερικανική αγορά, ύστερα από τις προηγούμενες ημέρες απωλειών, που δημιούργησαν επενδυτικές ευκαιρίες.

Σημαντική ήταν και η συμβολή των μακροοικονομικών στοιχείων. Συγκεκριμένα, ο δείκτης ISM υποχώρησε στο 53,9 τον Ιανουάριο από το 55,2 του προηγούμενου μήνα, ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για υποχώρηση στο 54. Ωστόσο, το γεγονός ότι παρέμεινε πάνω από το 50, αποτελεί σημάδι ανάκαμψης.

Παράλληλα, οι κατασκευαστικές δαπάνες σημείωσαν άνοδο κατά 1,2% στα 858,3 δισ. δολάρια, που αποτελεί την υψηλότερη των τελευταίων δέκα μηνών, ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για αύξηση κατά 0,4%.

Χαμηλότερα κινήθηκαν οι μετοχές της μεγαλύτερης αεροναυπηγικής εταιρίας των ΗΠΑ, Boeing, ύστερα από την τραγωδία του ”Κολούμπια”, με τους αναλυτές ωστόσο να καθησυχάζουν, εκτιμώντας ότι δεν θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην αγορά. Απώλειες κατέγραψε και η μετοχή της Lockheed Martin, αλλά και της Alliant Techsystems.

Η Ericsson από την πλευρά της ανακοίνωσε ζημίες για έβδομο συνεχόμενο τρίμηνο, ενώ οι πωλήσεις της υποχώρησαν κατά 37% στο τέταρτο τρίμηνο. Αρνητικές ήταν και οι εκτιμήσεις της για το 2003, όπου περιμένει πως η ζήτηση θα συνεχίσει να υποχωρεί, κατά 10% περίπου.

H Ford Motor παρουσίασε βελτίωσε στις πωλήσεις των οχημάτων της στη διάρκεια του Ιανουαρίου, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία των ΗΠΑ είδε τις πωλήσεις της να αυξάνονται κατά 4,1%. Αντίθετα, η ανταγωνιστική της και η μεγαλύτερη της αμερικανικής αγοράς, General Motors, ανακοίνωσε πτώση των πωλήσεων κατά 2%.

Όσον αφορά στις ευρωπαϊκές αγορές, την παράσταση ”έκλεψε” ο FTSE 100 στο Λονδίνο, σημειώνοντας άνοδο υψηλότερη του 3%, αφενός καθότι ήταν ο πιο ”υπερπωλημένος” των δεικτών, αφετέρου – κι εδώ είναι το... story – προηγήθηκε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς του Ην. Βασιλείου σύμφωνα με την οποία οι ασφαλιστικές εταιρίες τυγχάνουν πρόσκαιρης εξαίρεσης από την τήρηση των υφισταμένων κανονισμών περί διατήρησης καθαρής θέσης.

Με άλλα λόγια, ο προσδιορισμός της καθαρής θέσης για τις ασφαλιστικές μεταβάλλεται και γίνεται πιο ελαστικός, προκειμένου οι ασφαλιστικές να μην υποχρεούνται, όπως έπρατταν την προηγούμενη εβδομάδα, να είναι πωλητές κινητών αξιών, ώστε να διατηρείται ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (solvency ratios) τους εντός των επιτρεπτών ορίων. Το πρόβλημα, για να το κάνουμε όσο πιο απλό γίνεται, λύθηκε με τη προσωρινή μεταβολή των... ορίων!

Η Εθνική διαμορφώθηκε στα 2,75 δολάρια, η 3Ε σημείωσε άνοδο 1,09% στα 13,85 δολάρια, ενώ και ο ΟΤΕ κινήθηκε ανοδικά κατά 0,66% στα 6,06 δολάρια.

Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε με άνοδο 0,70% στις 8109,82 μονάδες, ενώ ακολούθησε ο Nasdaq με κέρδη 0,21% στις 1323,71 μονάδες. Ο S&P σημείωσε άνοδο 0,54% στις 860,31 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v