Θετικά τα macro από ΗΠΑ

Άνοδο υψηλότερη των εκτιμήσεων κατέγραψαν οι κατασκευαστικές δαπάνες το Δεκέμβριο, ενώ θετικά εκλαμβάνονονται και τα στοιχεία για το δείκτη ISM, καθώς παρά την πτώση, διατηρήθηκε πάνω από το 50, στοιχείο που υποδηλώνει ανάπτυξη. Εξάλλου, αύξηση κατά μόλις 4% πρότεινε στο Κογκρέσο ο Τζ. Μπους, στις δαπάνες για τα επόμενα δύο έτη.

Θετικά τα macro από ΗΠΑ
Υψηλότερη της αναμενόμενης ήταν η αύξηση των κατασκευαστικών δαπανών στις ΗΠΑ το Δεκέμβριο, ενώ θετικά ήταν και τα αποτελέσματα για το δείκτη ISM, καθώς αν και υποχώρησε, παρέμεινε πάνω από το 50, στοιχείο που υποδηλώνει ανάπτυξη.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης ISM υποχώρησε στο 53,9 τον Ιανουάριο από το 55,2 του Δεκεμβρίου, ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για υποχώρηση στο 54. Ωστόσο, θετικό είναι το στοιχείο ότι παρέμεινε πάνω από το 50, που υποδηλώνει ανάπτυξη.

Παράλληλα, οι κατασκευαστικές δαπάνες σημείωσαν άνοδο 1,2% στα 858,3 δισ. δολάρια στη διάρκεια του Δεκεμβρίου, καταγράφοντας την υψηλότερη άνοδο των τελευταίων 10 μηνών, καθώς τα χαμηλά επιτόκια ευνοούν την ανέγερση νέων κατοικιών. Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για αύξηση 0,4%.

Εξάλλου, μόλις κατά 4% ήταν η αύξηση που πρότεινε σήμερα στο Κογκρέσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, σχετικά με τις ετήσιες δαπάνες στα επόμενα δύο έτη, καθώς υπολογίζεται ότι το έλλειμμα στον κρατικό προϋπολογισμό θα αυξηθεί σε επίπεδα ρεκόρ.

Ακόμα όμως και με τον περιορισμό των δαπανών, ο Λευκός Οίκος εκτιμά ότι το έλλειμμα του τρέχοντος έτους θα φτάσει τα 304 δισ. δολάρια, ενώ για το 2004 υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 307 δισ. δολάρια, ποσό που ξεπερνά και το έλλειμμα ρεκόρ των 290,4 δισ. δολαρίων που πραγματοποιήθηκε το 1992.

Οι προτεινόμενες περικοπές φόρων, ύψους 670 δισ. δολαρίων, κατά τα επόμενα δέκα έτη, ορισμένες εκ των οποίων θα εφαρμοστούν από φέτος, περιορίζουν τα έσοδα από τη φορολογία, με αποτέλεσμα την αύξηση του ελλείμματος.

Από τα 30 δισ. δολάρια που είναι η αύξηση των δαπανών που προτείνει η κυβέρνηση Μπους, τα 20 δισ. θα διατεθούν για την άμυνα και τα 4 δισ. για την εγχώρια ασφάλεια, αφήνοντας μόνο 6 δισ. δολάρια για τα υπόλοιπα προγράμματα, κάτι που έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των Δημοκρατικών.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,9% φέτος, ενώ οι αναλυτές προβλέπουν μικρότερη αύξηση, της τάξεως του 2,8%. Για το 2004 προβλέπει ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας της τάξεως του 3,6%, για το 2005 προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,5%, για το 2006 η αύξηση υπολογίζεται στο 3,3%, για το 2007 στο 3,2% και για το 2008 στο 3,1%.

Για την ανεργία υπολογίζεται ότι θα υπάρξει σταθερή μείωση έως ότου να φτάσει το 5,1% κατά το 2006. Ο πληθωρισμός αναμένεται ήπιος και εκτιμάται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 2,1% και 2,3% για κάθε έτος κατά τα ερχόμενα πέντε έτη.

Οι προβλέψεις ωστόσο, δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν τους τις επιπτώσεις στην οικονομία ενός πολέμου με το Ιράκ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v