Ηπιος... πατριωτισμός στη Wall, ράλι στο Λονδίνο!

Στα κέρδη της Παρασκευής προσπαθεί να ”χτίσει” ο Dow, με τους Nasdaq και S&P 500 να ακολουθούν, ενώ δεν λείπουν και οι πατριωτικές... πτυχές, λόγω Columbia. Ωστόσο, ο δείκτης που διακρίθηκε είναι ο FTSE 100 του Λονδίνου, που με την ώθηση των ασφαλιστικών, κατόρθωσε να κλείσει με υψηλά κέρδη, σε αντίθεση με τους CAC και DAX.

O FTSE-100 ήταν σήμερα ”όλα τα λεφτά”, καθώς με αιχμή τον ασφαλιστικό κλάδο (+6,11%), ο συγκεκριμένος δείκτης κατέγραψε κέρδη 3,42%, την ίδια ώρα που ο CAC έκλεισε με οριακά κέρδη ενώ ο Dax το παλεύει να περάσει θετικός.

Γιατί η διαφοροποίηση στον FTSE-100; Αφενός καθότι ήταν ο πιο ”υπερπωλημένος” των δεικτών, αφετέρου – κι εδώ είναι το... story – προηγήθηκε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς του Ην. Βασιλείου σύμφωνα με την οποία οι ασφαλιστικές εταιρίες τυγχάνουν πρόσκαιρης εξαίρεσης από την τήρηση των υφισταμένων κανονισμών περί διατήρησης καθαρής θέσης.

Με άλλα λόγια, ο προσδιορισμός της καθαρής θέσης για τις ασφαλιστικές μεταβάλλεται και γίνεται πιο ελαστικός, προκειμένου οι ασφαλιστικές να μην υποχρεούνται, όπως έπρατταν την προηγούμενη εβδομάδα, να είναι πωλητές κινητών αξιών, ώστε να διατηρείται ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (solvency ratios) τους εντός των επιτρεπτών ορίων. Το πρόβλημα, για να το κάνουμε όσο πιο απλό γίνεται, λύθηκε με τη προσωρινή μεταβολή των... ορίων!

Όσον αφορά στις αμερικανικές κεφαλαιαγορές, ο Dow προσπαθεί να χτίσει πάνω στα κέρδη της Παρασκευής, πιστός στην κίνηση ο S&P500, κι ο Nasdaq ακολουθεί σήμερα από πολύ πιο κοντά, χωρίς όμως η κίνηση του να πείθει.

Πάντως, υπάρχει και μια πτυχή... πατριωτισμού στην όλη υπόθεση, καθότι τα τεκταινόμενα του Σαββατοκύριακου και η τραγική απώλεια του διαστημόπλοιου Columbia ωθούν σε μια πιο ”ήπια” στάση τους Αμερικανούς επενδυτές, χωρίς να μπορεί ουδείς να πει πως κάτι τέτοιο είναι αθέμιτο ή έστω και κατακριτέο. Ο καθένας αντιδρά όπως μπορεί σε αντίξοες καταστάσεις...

O Dow Jones διαμορφώνεται στις 8123,40 μονάδες με κέρδη 0,86%, ενώ ακολουθούν o Nasdaq με άνοδο 0,60% στις 1328,86 μονάδες, και ο S&P με κέρδη 0,62% στις 861,02 μονάδες.

”Ο διακριτικός”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v